Lena Nordin-Andersson

Nordinspires början

Som många företag började Nordinspire med en person och verksamhet om inte i garaget så i ett rum bakom garaget. Så här började det:

Lena berättar

Egentligen började min företagsresa när jag gick Dale Carnegies Kommunikation och Ledarskap. Men det var förstås flera olika saker som påverkade att jag vågade säga upp mig och prova att driva eget.

Jag kommer inte från en familj av entreprenörer. Min pappa var ekonom och har alltid varit anställd i stora koncerner med trygga villkor. Min mamma var hemmafru under mina unga år, fick alkoholproblem och försvann ur mitt liv när jag var i tonåren.

Att jag skulle driva eget hade aldrig slagit mig förrän det blev ett faktum. Jag förstod nog inte ens vad jag gav mig in på. Om det fanns starta-eget-bidrag 1998 har jag ingen aning om, det var aldrig något jag funderade på.

Där jag jobbade just då var det alldeles för mycket övertid. Mitt uppdrag var att bistå svenska ABBs koncernledning med material för konferenser och stora bolagsmöten. Jag jobbade jämt. Så mycket att en securitasvakt en natt undrade om han skulle boka plats på kyrkogården åt mig. Det avgjorde saken – jag var tvungen att säga upp mig.

 

Jag är rätt modig

På sätt och vis har jag alltid gått min egen väg. Jag valde att avsluta min konfirmationsläsning när jag förstod att det betydde att jag bekräftade min tro på Jesus och Gud. Nu vet jag att det var rätt beslut. Jag är långt ifrån kristet troende, jag kallar mig humanist. Men som 15-åring när alla konfirmerades av tradition var det ett ovanligt beslut att ta.

Jag åkte på språkresa till England, som många med mig gjorde, men jag gjorde det utan kompis. I Hastings bodde jag hos en familj som bara hade mig som inneboende. Var jag än skulle fick jag ta mig själv.

Kanske är det för att jag är adopterad som jag alltid vill känna att jag kan klara mig själv. Oavsett vad jag ger mig in på så är det viktigt för mig att kunna, veta och klara av. Jag vill vara duktig, själv!

Så jag valde att starta eget. Min bild av att vara företagare var kanske något suddig och i början lekte jag jobb ungefär som man gör när man är barn. Pärmar med fina etiketter och högar av anteckningsblock med matchande pennor och annat kontorsmaterial var viktigt och en del av jobbet, tyckte jag. Idag är bilden förstås en annan.

Ändå lyckades jag på något sätt få ett uppdrag och ett till och ett till… För jag älskade det jag gjorde. Jag älskar att föreläsa, inspirera och påverka andra att ta ett steg till. Jag älskar när jag få göra det där lilla extra som kunden inte förväntade sig. Att jag får skapa, ordna och leverera är lika tillfredsställande det. När jag får leverera så att andra blir nöjda, då är jag nöjd.

 

Det här vill jag åstadkomma

Oavsett om det är när jag har mina kurser i presentationsteknik eller när någon varit med i en workshop i t.ex. LinkedIn… när jag ser det där som klickar till, när insikten ramlar ner, när modet blommar ut och individen växer… det är där och då jag mår som bäst. Eller när kunden får en presentation som hen inte förväntade sig, något mer, något annorlunda, som gör att vederbörande känner sig säkrare i sin roll, då mår jag fantastiskt. 

Jag tror att om vi var duktigare och tydligare i vår kommunikation så skulle färre misstag ske, färre konflikter ta fart och besvikelser finnas. Det gäller både på det privata planet men också inom företagsvärlden. Att tro att kommunikation är lätt, är dumt och enfaldigt. Det kräver övning och det kräver omsorg.

Det är mitt mål att fler ska bli medvetna kommunikatörer. Jag vill att fler ska våga hålla ord, både våga säga vad vi tycker men också stå för våra ord. Jag vill också att vi ska välja våra ord med omsorg. Det blir så mycket trevligare om vi uttrycker oss positiv och aktivt än tvärtom.

I en organisation eller utåt mot kund, spelar ingen roll. Hur vi uttrycker oss och vad vi säger är viktigt. Vill vi få våra anställda med oss i en förändring eller presumtiva kunder att förstå vad som skiljer oss mot våra konkurrenter måste vi ibland bli mer medvetna och vässade i vårt sätt att uttrycka oss. 

Ditt varumärke är avgörande hur du uppfattas – du bedöms efter hur du marknadsför dig, hur du uttrycker dig på Sociala Medier och när du talar inför en grupp. Varje gång du presenterar dig eller deltar i ett möte bedöms du. Hur kommer det sig att inte fler vill bli bättre på att kommunicera?

I min framtid är min kompetens värdefull. Fler vill lära sig kommunicera, i riktiga livet och online, för att de inser att det är viktigt att göra sig hörd och bli förstådd i det mediabrus vi befinner oss. I min vision är jag en förebild och expert som blir citerad och anlitad för de goda resultat jag levererar.

Kan jag lära fler att bli duktiga kommunikatörer kan också de lära ut. Paying forward, what you give is what you get – det är viktigt för mig. 

 

Mina triggers

Att det var securitasvakten som triggade mitt första steg är helt klart. Men det fanns förstås andra saker som påverkade. Som vi jobbade och levde så var vi tvungna att på ett sätt eller annat hitta en lösning. Med vi menar jag här mig och min familj.

Barnen var 4 och 6 år gamla och de var dagligen på ett föräldrakooperativ ett antal kilometer från vårt hem, på vägen mot stan. Min man tog tåget i 25 minuter, åt andra hållet. Så här såg vår logistik ut:

Jag tog barnen i vår enda bil kl. 07.00 på mornarna till dagiset. Där parkerade jag bilen och tog bussen vidare mot stan. Samtidigt tog mannen cykeln till en tågstation 15 minuter bort. På eftermiddagen fick mannen skjuts eller tog tåget till stan och därefter buss till dagiset. Hämtade barnen och bilen, för att åka till stationen och hämta cykeln, medan jag tog bussen hem. Ofta åkte jag sedan tillbaka till jobbet efter att barnen var nattade och sov. Därav securitasvakten.

Det var helt enkelt inte hållbart.

Om det triggade mig då att säga upp mig och starta eget så är det som triggar mig nu mina tre år i USA som gav massor av kunskap och insikter. Min man blev via sitt jobb stationerad i Columbia, South Carolina och jag fick följa med som maka. Men… inget jobbtillstånd för mig.

På distans kunde jag sköta en del uppdrag i Sverige, men framförallt kunde jag lyssna av den amerikanska marknaden, utbilda mig och fundera på framtiden. Nu är framtiden här och jag med den. Tillbaka i Sverige med friskt mod och massor av idéer.

 

Skurkar, dimmor och sprickor

När jag landade i Sverige ramlade uppdragen över mig. (Kanske jag överdriver lite, men jag fick uppdrag från oväntade håll som jag inte var beredd på, och inte vågade säga nej till). Det betydde förstås inkomst, men det betydde också att jag inte själv styrde min agenda.

Så är det ibland att vara egen företagare. Jag har drivit eget sedan 1998 och har lärt mig att det kommer alltid nya möjligheter. Det krävs lite tålamod och jobb förstås. Mina erfarenheter samlar jag nu på mig och sätter ihop i ett program för andra konsulter och egenföretagare inom tjänstesektorn. Kanske andra kan hoppa över en del misstag på vägen och snabbare hitta sin väg genom mina misstag. 

Mitt självförtroende och en plan för hur jag ska sälja är två hinder jag har kämpat med. Jag behöver också vara noggrannare med att avsätta tid för det jag ska göra för att nå dit jag vill. Fokus på företagsutveckling är ett måste. 

 

In klev min förebild

Under min tid i USA kom jag flera gånger i kontakt med Mark Schaefer. En man med stor ödmjukhet men också klokhet och framsynthet. Det han gör och hur han gör det är precis vad jag vill göra.

Han har en blogg, en podcast och publicerar böcker i en rasande fart. Men allt är av hög kvalitet, aktuellt och samtidigt väl undersökt. Det är beundransvärt. Han bryr sig om sina följare och ger erkännanden där erkännanden ska ges.

Med sin kunskap blir han inbjuden att prata och föreläsa över hela världen. Föreläsandet är inte viktigt för mig, men däremot att kunna dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter. 

 

Möta motstånd som stärker

Att vara ensamföretagare är en kamp. Det finns tider där det går bättre och tider när det går sämre, som för alla företagare. Samtidigt så har jag alltid överlevt.

Tålamod och förmåga att vända skutan till den vind som är mest gynnsam är en egenskap jag ändå besitter.

Jag tänker alltid ut vad jag har för lösning om det värsta skulle hända. På det sättet behöver jag inte längre fokusera eller oroa mig för om… om det eller det skulle hända. Jag vet ju vad jag ska göra om det händer.

Nu är det fokus som gäller. Produktion och vision i en härlig harmoni.

 

Nästan framme

När jag häromsistens fick höra att någon annan hade beskrivit mig som Social Medieexpert log jag inombords. Jag kunde nästan inte tro att det var sant. Den känslan är obeskrivlig och oerhört bekräftande. Om jag fortsätter att göra det jag gör och agera som jag gör så når jag så småningom mitt mål.

Det gäller också mitt andra ben, med presentationstekniken. Jag hade nyligen en företagsledare som kund, där jag kunde gå in som coach och rådgivare inför en viktig presentation. Anledningen att jag valdes var enligt vederbörande för ”att du är bäst” som hen sa. Det gjorde mig rörd och glad.

Om jag kan hjälpa andra att våga hålla ord, stå för det de säger, bli tydligare i sitt sätt att säga det och därmed kunna övertyga… då har jag gjort ett bra jobb. Om jag dessutom kan hjälpa andra konsulter och frilansare att hitta sin väg framåt så gör det mig ännu lyckligare. 

 

Min slutledning

Jag har en tydlig bild över vad som fungerar och vad som kan förbättras. Jag är duktig på att snabbt skapa mig en överblick och ta fram en tanke på hur det skulle kunna göras bättre.

Med min långa erfarenhet kan jag med trygghet säga att jag vet. Jag vet också att jag skulle aldrig ha överlevt om jag inte hade varit så nyfiken som jag är. Jag vill alltid lära mig mer och nytt. Det är därför jag kan hjälpa andra… för jag är en av dem som lär mig tidigt och håller mig aktuell.

Med mig som föreläsare, frilansare eller konsult kan du som kund känna dig säker på att alltid få en bra leverans. Jag kanske inte alltid levererar 110%, men även vid 90% ska du veta att det är mer än good enough. Det är mer än många andra kan ge.

 

Fortsättningen följer

Min resa fortsätter både digitalt och analogt. Den digitala biten kommer att växa först. Utbildningar, webinars, lathundar, artiklar och podcasts. Jag vill att du och du och du också ska veta och kunna mer.

Men eftersom det ibland behövs tränas och diskuteras direkt med personlig kontakt kommer även den möjligheten att finnas.

Följ mig online eller boka in en fika… det finns en stor chans att du får en tanke eller två med dig.