Jag har skrivit om innehåll i flera veckor nu. Däremot har jag inte fokuserat på hur vi skriver, mer att vi skriver. För många är det en hög tröskel att komma över att ens börja. Men för dig som är igång, tycker det är hyfsat kul, men behöver bli bättre – det här är för dig.

Många av oss behöver bli modigare i hur vi uttrycker oss. Det är lätt att texter blir platta och blassé. Men det också en balansgång med för mycket utsmyckning som kan få den mest vältränade läsare trött i både ögon och hjärna. Med det sagt vill jag ändå slå ett slag för texter med mer mod, stuns och poetiska anslag. Det ni!

Men frågan är, hur kan vi bli bättre på att uttrycka oss på ett målande och tilltalande sätt? För det första måste du förstås behärska det språk du uttrycker dig hyfsat bra i. Jag vet själv hur svårt det var att uttrycka mig på engelska under min tid när jag bodde i USA. Det var min bestämda uppfattning innan vi flyttade dit att jag var rätt bra på engelska. Men jag insåg snabbt att vara kvick, rolig och intelligent på ett främmande språk kräver mer än vi tror. Därför är mitt första tips…

 

Läs mycket!

Om du ska vara en duktig skribent behöver du läsa mycket. Läs allt som intresserar dig och läs dagligen. Men märk väl, om du bara läser saker som du redan har läst, författare du redan känner, bloggare som varit dina favoriter länge… tja… du behöver utveckla din smak och lära dig att känna igen och uppskatta olika stilar.

Läs det som är uppdiktat, läs berättelser ur verkliga livet, läs biografier om spännande personligheter, läs poesi och allt annat som kan få dig att gå igång. Läs helt enkelt!

Inte nog med att det utvecklar ditt språk, det får dig också att förstå olika ämnen, världen, politik och kultur på ett helt nytt sätt. Det räcker inte att scrolla igenom Facebookflödet. Genom att läsa många olika skribenter får du ett större ordförråd och nya sätt att bygga meningar. Du får helt enkelt verktyg för att låta språket blomstra.

Jag kan gå med på att du lyssnar på en ljudbok mellan varven. Om du koncentrerar dig och verkligen lyssnar, på språket, på ordvalen, på texten.

 

Tala ut!

Om du vill veta hur ditt sätt att uttrycka sig låter kan det vara en god idé att läsa dina texter högt. Genom att läsa högt så hör du när texten stakar sig, ordföljd måste ändras och meningar känns ofullständiga.

Det är faktiskt ett snabbt sätt att upptäcka felstavningar, konstiga meningar och förvirrande stycken. Du kanske t.o.m. upptäcker att din text innehåller alldeles för många tankar och idéer. Läs högt!

Ibland spelar jag in mina bloggartiklar och lyssnar på dem efteråt. Då får jag ännu fler tillfällen att gå igenom texten. Var ljudfilen ok kan jag dessutom lägga till den till blogginlägget för de som hellre vill lyssna än läsa.

När jag första gången läste Dan Browns Da Vincikoden på engelska var jag tvungen att läsa flera stycken högt. Det var ett underbart språk som helt klart gjorde sig bättre att lyssna på än att läsas tyst. Så vill jag att mina texter ska vara, som ett flöde av ord som tillsammans skapar harmoni och poesi.

 

Skriv varje dag

Egentligen gör du nog redan det. Skriver varje dag menar jag. Kanske inte långa artiklar och texter som behöver korrigeras. Men skriver gör du. Mail, protokoll, rapporter m.m. produceras dagligen på de flesta företag. Men, för att bli bättre på att skriva artiklar måste du skriva fler och längre texter som kan broderas ut och finjusteras.

Du behöver inte skriva hur långa artiklar som helst, ibland kanske bara några meningar eller stycken. Variation i längd är också träning. Det kan t.o.m. vara ett inlägg på någon av dina sociala mediekanaler, men med en text som det ligger lite mer eftertanke bakom.

Bara för att du skriver varje dag så behöver du inte publicera dagligen. Om du väljer att avsluta din dag med att skriva ner vad du har åstadkommit under dagen är det lika värdefullt som vilken annan text som helst. Utkast till kommande artiklar går också bra. Idéer och funderingar till framtida innehåll kan du aldrig få för många av.

Vet du om att det händer något speciellt i din hjärna när du skriver. Skriver du regelbundet händer det ännu mer. Tro mig. När jag för något år sedan var med i bloggutmaningen Blogg100 (blogga varje dag i 100 dagar) – började jag att få fler idéer. Runt varje hörn, var jag än var, såg jag nya idéer till inägg.

Du hittar fler ingångar och uppslag samt hör, ser, lägger märke till historier, skyltar, samtal som annars hade gått obemärkt förbi när du har programmerat hjärnan att ständigt vara uppmärksam på uppslag. Därför kommer du lättare kunna vara kreativ. Nya idéer kommer till dig med din skrivträning.

Det är rätt enkelt. Precis som med all annan träning, ju mer du lägger ner tid på något, desto bättre blir du.

 

Använd dig av metaforer och analogier

Ett sätt att få lite färg och stuns i dina texter är att använda sig av metaforer och analogier. Vet du inte vad det är ska jag snabbt förklara det för dig.

Metafor – ett sätt att uttrycka sig som innebär att man använder ett bildligt uttryck för att säga något. Som t.ex. att använda sig av att jämföra en organisation med ett fotbollslag och organisationens policies och regler med spelplan och fotbollsregler.

Analogi – brukar beskrivas som liknelser. Det är mer välbekanta exempel som i flera avseenden påminner om den aktuella frågan. Sagor brukar vara fulla av analogier. Fula ankungen är en analogi för utanförskap. Normalt handlar det om att förklara en okänd tanke med hjälp av något som mottagaren redan känner igen.

Håll ögonen öppna efter både metaforer och analogier som kan passa dina texter. Spara dem i en anteckning någonstans så att du vet var du har dem när de behövs. När du ändå letar… spara på bra citat, bra berättelser eller sanslösa fakta som kan berika dina texter.

 

Välj ut dina detaljer

Många tycker att allt för detaljrik text blir svår att smälta. Du får tugga och tugga men kommer liksom ingen vart. Ett par smakfullt utvalda detaljer gör texten tydlig och mer nyanserad. Leta efter en färg, en doft, en känsla eller ett ljud som kan addera en extra dimension till din text.

Enskilda detaljer blir så mycket mer tydliga och påtagliga när de är väl valda. Beskriver du en man med ett stort, grått, burrigt skägg så ser du honom framför dig. Lägger du till de bisarra glasögonbågarna, polisongerna med en udda form, läpparna som var tjocka som anklår och ögonhålor djupa som grottor blir beskrivningen så detaljerad att det är svårt att se skogen för alla träden.

Med rätt sorts detaljrikedom blir din text lättare att komma ihåg.

 

Redigera

Jag är proffs på att fylla ut mina texter med onödiga ord. När jag läser igenom mitt nyligen skrivna alster hittar jag alltid en massa ord som är redundanta. Helt onödiga. De tillför ingenting till texten. Bara jag slänger ett öga på det jag skrivit här ovan, hittar jag t.ex. en mening som börjar med ordet Men… det behövs inte. Kanske jag skulle tala så, men i skriven text behövs det inte. Därför kommer du aldrig att veta var Men:et var, för det tar jag bort nu. 😉

Om jag går igenom texten ytterligare en gång hittar jag ännu fler ord som jag likväl kan vara utan. Som ordet likväl i föregående mening. De här småorden är luriga rackare, de smyger sig in i texten och får oss att uppfatta den som informell och konversationsaktig men är bara ren utfyllnad. (Ordet bara i sista delen av föregående mening är ett sådant ord)

Tredje gången så letar jag efter långa, svåra meningar. Kan jag dela upp dem? Finns det fog för bisatsen eller ska jag göra två meningar? Nu letar jag också efter ord som kan uppfattas allt för branschspecifika, svåra eller snobbiga. Jag letar efter ord som är överutnyttjade. Precis som i talspråk har vi en tendens att använda en eller ett par ord återkommande. Jag är specialist på att använda ”faktum är” och ”fantastiskt”. Faktum är har jag nu tagit bort på två ställen i den här texten. 🙂

Varje gång du läser din text kommer du att göra den lite lenare, lite smidigare och mer tillgänglig. Du tar bort de vassa kanterna och slipar ner knölar och ojämnheter.

När du väl har fått vana i att redigera din text behöver du säkert inte gå igenom den så många gånger. Då räcker det med en eller ett par gånger. Du ser direkt att en mening är för lång, orden för svåra och hittar lättare de ord som är onödiga.

Oavsett hur van skribent du blir, så kan jag lova dig att hur många gånger du än går igenom din text så kommer du att hitta något att förbättra varje gång.

Var uppmärksam på att du efter ett par gånger kanske har tagit bort för mycket. Så mycket att din text börjar bli fattig och kanske t.o.m. svår att förstå. En balans av utsmyckning och enkelhet är det du försöker åstadkomma.

 

Vänta ett dygn!

Innan du publicerar kan det vara värt att vänta en eller ett par dagar. Att läsa texten igen när du har varit ifrån den ett tag med helt nya ögon kan visa sig vara värdefullt. Oavsett hur noga du tyckte att du läste korrektur första gången lovar jag att du hittar något som kan bli lite bättre.

Så… hur brukar du göra för att klämma fram den där texten som ska publiceras?

%d bloggare gillar detta: