Ni vet antagligen att jag är med i bloggutmaningen #Blogg100 – där vi är över 700 bloggare som dagligen i 100 dagar ska posta var sitt inlägg. Det sätter igång många tankar i mitt huvud.

Att vara  en bloggare kan låta rätt pretentiöst – många har ju blivit erkända genom sitt bloggande. En bra blogg stärker varumärken och ger avtryck i samtiden, delas, kommenteras och irriterar mellan varven. Samtidigt är vi på sätt och vis bloggare allihopa, eller åtminstone alla vi som kontinuerligt använder någon form av Sociala Medier för att uttrycka oss.

bloggillustration_pratbubblor

I vårt flöde på Facebook skriver vi mer eller mindre långa inlägg och får kommentarer och gillatummar. Gillar du hellre att twittra så kallas det ju faktiskt också för en microblogg. Dina kanaler på YouTube och LinkedIn bidrar till att sprida tankar, idéer och information. Vi lever helt enkelt i en värld där det finns en ny möjlighet för oss alla att ta plats i debatten och uttrycka det vi önskar.

Personligen tycker jag att det är en fantastisk möjlighet för dem som besitter erfarenheter och kunskaper som annars aldrig skulle bli synliga.

Men idag krävs det lite mer än att bara börja blogga – för att faktiskt ta plats där ute. Jag menar att du har större chans om du har en blogg som är kopplat till ditt domännamn istället för på en bloggplattform. Det behöver inte vara så, men ska du ta ditt bloggande till en nivå där du kan leva på det, behöver du precis som med dina visitkort, visa att det är proffsigt gjort och inte printat på skrivaren hemma. Fördelarna  är fler än du kan ana.

Det finns en del saker som är extra givande med bloggandet. Jag tänkte räkna upp några.

 

Du blir en mästare på omvärldsbevakning och lär dig massor på vägen

I din strävan att hitta input och inspiration  kommer du själv att hitta förebilder, skribenter, nyhetssiter och bloggare – som alla generöst delar med sig. Du kommer att hitta experter att citera och twittrare som har de mest aktuella länkarna. Du kommer helt enkelt att hålla dig uppdaterad. Genom att läsa andras texter, genom att göra efterforskningar och genom att känna att du bemästrar det du skriver om, har du också lärt dig mer om ditt ämne. Jag brukar alltid säga att det finns inget bättre sätt att lära in än att lära ut.

 

Du kommer att bli bättre på att uttrycka dig i skrift

I kommentarerna på gruppen för våra gemensamma inlägg går det att se att många känner sig pressade och fastnar i skrivandet. Samtidigt är det ju själva skrivandet som gör att vi blir duktigare på att uttrycka oss. Varje vecka går det lite lättare. Tangenterna smattrar något mer obehindrat och de röda vågorna under texten avtar. Vi blir bättre på att vara konkreta i språket och rakare i vår kommunikation. Eller också hittar vi den ton som blir vår egen.

 

Ditt minne förbättras och din kreativitet ökar

Jo, jag lovar. För att hålla hjärnan aktiv krävs det att vi övar. Att läsa och skriva dagligen sätter verkligen hjärnan på prov. Dessutom har du undermedvetet kopplat på kanalen för att samla information till nästa blogginlägg. Det gör att du lägger detaljer på minnet som du annars skulle ha förkastat. Men det gör också att detaljerna plötsligt får en mening, och ditt meningslösa fotograferande med mobilen visar sig vara en fantastisk källa till nya inlägg. Hur du ska relatera och referera kräver kreativitet.

 

Du kommer att nå fler än du trodde var möjligt och själv ta plats som expert

Med tålamod och idoghet kommer du så småningom att få fler och fler läsare. Någon kommer att citera dig och ytterligare någon länka till din blogg. Till slut är det dig som man citerar som expert – genom ditt passionerade och fokuserade bloggande. Ditt nätverk växer och du kommer att få kontakter som vill ta en kopp kaffe med dig, eller bjuda in dig som gästtalare.

Jag är inte riktigt där än – men jag har passionen och övertygelsen och jag vet att jag har kompetensen. Med utgångspunkt från erfarenhet i reklambranschen sen slutet av 80-talet och övertygelsen att alla behöver öva sig att kommunicera, är jag säker på att jag kan inspirera någon, inte alla, men det har heller aldrig varit mitt mål.

Lycka till med bloggandet!

 

 

 

%d bloggare gillar detta: