Så här i juletid när jag läser lika många inlägg om stress som om förmågan att ta det lugnt kommer jag att tänka på ordbruket: ”Less is more”. Ibland är det avskalade absolut det bästa utgångsläget. Det gäller inte bara när det gäller att ta till vara möjligheten att njuta, utan också när vi pratar design.

Jag tänkte att jag kunde bjuda på ett par designtips så här inför julen och skapandet av fantastiska paket och julkort.

 

BegransaFargerna

Begränsa antal färger

Färg kan vara ett kraftfullt redskap för att skapa uppmärksamhet. Men det är lätt att överdriva. Välj därför en färgpalett som du bestämmer dig för att hålla dig inom. Kanske bara två eller högst fyra färger.

Inom färgerna kan du sen använda olika nyanser för att utöka din palett. Färgvalet beror förstås på budskap, avsändare och tillfälle.

 

FaTypsnitt

Använd bara ett fåtal typsnitt

Det kan vara svårt att hitta typsnitt som stämmer med min avsändare. Många typsnitt är snarlika men skickar ändå olika känslor. Med rätt typsnitt vet du att layouten kommer att uppfattas som proffsig och snygg.

För många typsnitt gör det rörigt och svårt att läsa. Här har du ett exempel där jag har blandat serif och sans serif – dvs. med och utan ”hårstreck”. Det tjocka, raka typsnittet är Myriad och det tunnare med ”hårstreck” är Bodoni.

Lägg också märke till att med storleken på texten hjälper du till att styra vad som är den viktigaste texten.

 

AnvandBilder

Byt text mot bild

Tänk bild så ofta du kan. Låt bilder och grafiska element byta ut en del av din text. Här har jag låtit Twitterlogon ersätta att det någonstans i texten också ska stå ”på Twitter”. Dessutom förstärker bildvalet uppmaningen.

Idag när vi blir mer och mer vana med ikoner, tänk på att det är ett effektivt sätt att bli mer effektiv i din design. Men överdriv inte här heller – en text full av ikoner blir svårläst. Ni har säkert fått ett antal sms där emoj-tecken är fler än bokstäverna. Näähhh, det blir föööör mycket.

 

Kontrast

Skapa kontraster

Att använda luft, eller vitt brukar skapa en känsla av att något är enkelt, lätt och stilrent. Kontrast kan som här bestå av svart bakgrund och en stark färg som drar blicken till sig.

Vill du att något ska sticka ut är en kontrasterande effekt ett bra tips.

 

För att det verkligen ska vara Less is More – låter jag det räcka med några få tips. Varför överdriva när fyra tips kan vara alldeles tillräckligt.

 

 

 

%d bloggare gillar detta: