Känner du igen den där känslan när du har hällt ut alla bitar ur kartongen från IKEA och inte riktigt vet var du ska börja. Är du som jag så sitter det långt in att först läsa bruksanvisningen. Du kanske t.om. känner att varken din energi eller tålamod är på topp för att lösa uppgiften just nu.

Ungefär likadant som många småföretagare känner sig inför uppgiften att bestämma sig för hur den digitala närvaron ska se ut. Vad ska vi ha för hemsida, vilka sociala mediekanaler ska vi finnas på, behöver vi blogga, filma, tagga, twittra? Det finns oändligt med val och kombinationer. Det känns helt enkelt överväldigande.

Det kanske kan kännas enklast att starta en Facebooksida och vara nöjd med det. Du kanske t.o.m. väljer att bara ha en FB-sida och ingen hemsida. Jag vet småföretagare som har gjort så. Men du, bygg inte din verksamhet på hyrd mark.

Du vet säkert som jag flera butiker som har fått lägga ner för att hyran har ökat så drastiskt att det längre inte är rimligt att bedriva verksamhet. Då kan det kännas rätt bra att ha sin verksamhet online och veta att du är oberoende av höjda hyror.

 

Äg din egen digitala mark = äg din egen webbplats

I min värld är att äga marken samma sak som att ha en hemsida som du själv styr över. En hemsida där du är oberoende av om företaget som hjälper dig går i konkurs eller höjer månadsavgiften. En hemsida som utvecklas tillsammans med företaget.

Om du upplever att det enda stället som du får återkoppling från dina kunder och intressenter är på Facebook så är det klart att du ska finnas där. Men märk väl, har du en FB-sida så är det FB som avgör villkoren. De ändrar villkoren när de vill, utan att fråga dig. De kan om det vill sig illa stänga ner din sida av någon anledning som du inte förstår.

Om den största delen av dina kunder hittar dig via Pinterest, LinkedIn, Google+ eller Instagram gäller samma sak. MySpace och andra äldre plattformar finns fortfarande kvar, men lever en slumrande tillvaro. Visserligen tror jag att Facebook är så stora att de är tokiga om de inte förvaltar det de åstadkommit väl. Men vem vet?

Att bygga din verksamhet på någon annans plattform är som att vara digitalt livegen. Inte riktigt, men nästan. Det är som att gå tillbaka till feodalstadiet där bonden gjorde allt jobb och markägaren skördade alla vinster.

 

Ta tag i saken och bygg din framtid säkert

Det finns en tendens att alla dessa digitala markområden blir mindre och mindre fertila varje år. Både för dig och för ägarna av plattformen. Du vet helt enkelt inte hur länge de blir kvar. Jag tycker fortfarande att du ska använda dina kanaler men jag föreslår att du satsar ännu mer på följande:

  • Bygg en bra webbplats med eget domännamn och ett välrenommerat webbhotell.
  • Skapa en e-postlista där du alltid kan nå dina kunder och intressenter – en optin-funktion för att alltid samla nya epostadresser och ett bra verktyg för att göra utskick.
  • Skapa dig ett rykte om att alltid leverera innehållsrik information

Det är ungefär samma sak som att köpa din mark och bygga din affär från grunden istället för att hyra. Det är klart att det fortfarande kan hända saker. Din hemsida kan hackas, din e-postleverantör går i konkurs och ditt rykte svärtas ner. Men det är saker som du kan reparera själv. Du har kontrollen.

Du kan fixa din hemsida igen, du har förstås en back-up på din e-postlista och kan byta leverantör och du kan svara på den kritik du har fått.

Jag rekommenderar personligen att du väljer WordPress som en utgångspunkt. Sen behöver du ett webbhotell. Min hemsida ligger hos Quicknet. WordPress är enkelt att installera och möjligheterna är oändliga beroende på hur duktig du är. Det kan löna sig att ta hjälp från början. Se bara till att du får full tillgång vid överlämnandet, dvs. att du har adminrättigheter.

Själv har jag köpt mitt tema från Elegant Themes – när du väl har ”köpt in” dig finns det många olika val att göra och du kan ändra hur många gånger du vill, skapa fler sidor och använda andra teman, utan extra kostnad.

Vilken tur det är att det idag är lättare än lättast att skapa en webbplats på din egen mark, odla det du vill och själv skörda frukterna som kommer. Men behöver du hjälp är du välkommen att maila mig! inspire@nordinspire.se

 

%d bloggare gillar detta: