Det blir svårare och svårare att sticka ut ur mängden av all information som cirkulerar online. Det gäller att vara kreativ, duktig på ord, aktuell och uppdaterad. Idag ifrågasätter vi inte ens vår närvaro på Sociala Medier, det är en hygienfaktor, något som bara måste finnas. Ungefär som det diskuterades för ett tiotal år sedan om att ha eller inte ha en hemsida.

Något som fortfarande kan locka intresse är videoinlägg. Inägg som har rörliga bilder når, delas, kommenteras och gillas än så länge i mycket större utsträckning än andra inlägg. Men vet du att Facebook har fantastiska många bra funktioner för videopublicering.

 

Använd dina FB-filmer igen och igen

Jag menar, om du nu ändå har tagit dig omsorgen att filma in, kanske redigera, lägga till musik, eller bara varit närvarande, kan det ju finnas läge att använda dina filmer på fler ställen. Nu är det rätt enkelt att ”bädda in”, dvs ta koden från filmerna på FB och inkludera dem i ditt innehåll på t.ex. en hemsida eller i ett nyhetsbrev. Facebook har helt enkelt tagit upp kampen med YouTube om videoinnehåll.

Du har dessutom två möjligheter. Antingen kan du lägga in filmen så att det syns att det är ett FB-inlägg. Då kan det se ut så här:

 
We are Liveee! Episode 87 of THE #AskGaryVee show! Embeddable Facebook Videos & Has Reddit Sold Out?Posted by Gary Vaynerchuk on Tuesday, April 14, 2015

Eller också kan du ta filmen och bara publicera den utan all text, då blir det så här:

 
We are Liveee! Episode 87 of THE #AskGaryVee show! Embeddable Facebook Videos & Has Reddit Sold Out?Posted by Gary Vaynerchuk on Tuesday, April 14, 2015

Jag tycker att det senare ger ett mycket renare intryck och gör en trevligare upplevelse. Du spelar upp filmen utan distraktion av annat. Ändå har filmen de vanligaste FB-funktionerna. Du kan fortfarande gilla videon, dela den, hitta länken till videoklippet och annat som volym, visa på helskärm och HD.

Nu kan du alltså återanvända dina FB-inlägg och se till att få mer utdelning av det material som du ändå producerar. Dessutom får du kvar besökarna på din hemsida, blogg eller i ditt nyhetsbrev, istället för att bli ivägdirigerad till din FB-sida.

 

Kontrollera en gång extra 

Videon du använder måste vara publicerad som offentlig! Du kan förstås bädda in privata videoklipp också. Men det verkar mindre smart. För då kan bara de vänner som är vänner med personen som lade in filmen från början se klippet, om de är inloggade på sitt FB-konto.

För att bädda in en Facebookvideo på din hemsida öppnar du själva videosidan. Precis som när du klickar på ett foto och kan välja att ladda ner det eller tagga o.s.v. Under videon kan du under options/alternativ att välja att bädda in din video eller hela inlägget. Facebook kommer att generera den kod som du behöver för att kopiera och klistra in på din hemsida.

OBS! Du måste ha installerat Facebook Javascript SDK på din webbplats för att allt ska fungera. Har du ingen aning om vad jag pratar om? Inga problem, installera bara det här tillägget för WordPress.

 

Texta dina filmer

På YouTube kan du lägga till text och rubriker. Det kan du göra på FB också. Det kan vara bra t.ex. när:

  • Din film innehåller en hel del bakgrundsljud som kan göra det svårt att höra
  • Om du vet att de som tittar talar ett annat språk kan du lägga till en översättning
  • När den som talar har en dialekt som är svår att förstå
  • Om du vill att de som är döva eller har svårt att höra också ska ta del av filmen
  • De gånger du tror att de som tittar befinner sig i miljöer där de vill undvika att använda ljud, som bibliotek, bullriga platser m.m.

Eftersom de flesta filmerna som publiceras på Facebook inte är textade kan du göra skillnad. Det kan vara ett bra sätt att positionera ditt varumärke som användarvänligt.

Här hittar du hur du lägger till text till dina filmer. Du skapar en srt-fil. Det finns massor av instruktioner hur du skapar srt-filer online. Jag har valt att köpa en billig applikation som helt enkelt heter SRT Edit Pro- du hittar den här.

Kom ihåg att FB är lite kinkiga med hur du har döpt srt-filen. Så följ deras instruktioner noga: ”filformat.två bokstäver språkkod_landskod.srt” – då kan det t.ex. bli: instruktionsfilm.se_SV.srt för en svensk film och text. Men jag har fått prova mig fram och fick ändra till filnamn.en_US.srt fast det var en svensk film från början.

När du har lagt upp din film på FB väljer du att redigera din film och välja fil från tilläggsalternativen. Leta reda på din srt-fil som du nyss skapat och vips har du text till din video. När det finns text till en film brukar en ikon med bokstäverna CC synas så att tittarna kan aktivera eller inaktivare textningen.

Byt ut de tråkiga stillbilderna

Många användare väljer att inte spela upp filmerna automatiskt, speciellt om de oftast använder mobila enheter eller har ett trögt nät. Det händer att filmen inte sätter igång och spelas upp automatiskt även om funktionen är aktiverad. Anledningarna är säkert lika många som gånger det händer. Hur som helst – det är då du vill ha en bättre, mer attraktiv, tilltalande bild som lockar till att sätta igång den, än ett klipp från filmen.

Rätt bild kan vara vad som avgör hur många visningar du får.

Visserligen kan du genom FB välja vilken visningsbild du vill ha, men oftast blir det inte så bra stillbilder från en video. Det gäller i allra högsta grad om du t.ex. har spelat in en instruktionsfilm direkt från din skärm. Sällan brukar väl skärmdumpar vara speciellt lockande. Vilken tur att du kan välja att lägga till en bild som du har valt själv, som inte ens ingår i filmen.

Du behöver inte ens lägga till en play-knapp, eftersom FB gör det åt dig automatiskt. Nu behöver du alltså bara välja en bild som bättre säger det du vill.

 

Hur gör du då?

Tja, som vanligt, när du väl har publicerat din video, välj edit (redigera) video. Välj sedan under ”select thumbnail” att ladda upp den bild du vill ha. Nu är det upp till dig att profilera dig som du själv tycker är passande.

 

Kom ihåg att avsluta med en CTA (Call To Action)

Ibland vill vi bara ha mer. Ibland slutar saker och ting innan du kan komma vidare. Ni vet de där gångerna när du faktiskt skulle vilja gå vidare för att beställa, läsa mer, boka in dig, ladda ner – eller vad det nu var. Kanske att du kan hitta hemsidan och leta vidare där. Men visst vore det bättre om det fanns en knapp i direkt anslutning till din video.

Men nu kan du faktiskt inkludera en CTA-knapp i slutet av din film. (Call To Action) Det här är inte så nytt som du kanske tror. De flesta använder det ändå bara när de gör kampanjer och videoannonser. Kanske det är dags att använda sig av CTA-knappen mer frekvent.

Det krävs dock lite mer för att du ska kunna lägga till din knapp i videon. Du måste ha tillgång till Power Editor som Facebook har som ett extra verktyg för dig som annonserar och vill mäta hur du når med dina inlägg. Tyvärr finns verktyget än så länge bara för Chrome som webbläsare. Men jag lovar, det är väl värt att använda Chrome bara av den anledningen.

När du är i Power Editor väljer du den sida som du vill lägga till en uppdatering på.

 

När du har valt rätt sida så skapar du helt enkelt en nytt inlägg, i det här fallet ”Create Post”. I fönstret som öppnar sig måste du först välja Video. Då ser det ut så här:

Leta reda på videon som du förstås har sparat någonstans så att du hittar den. Skriv texten som du vill ska stå i din uppdatering och sen… sen väljer du din knapp. Du har flera olika att välja mellan. T.ex. ”Shop Now”, ”Learn More”, ”Sign Up”, ”Book Now”, ”Download” och ”Watch More”. Jag är osäker på om det finns text på svenska. Men du har möjlighet att lägga till en förklarande text i direkt anslutning, så det spelar mindre roll.

När du har fyllt i allt är det bara att publicera.

Nu har du en video på din FB-sida som avslutar med en CTA-knapp. Är du smart har du styrt trafiken dit du den vill ha den. Just idag publicerade jag en filmsnutt på min FB-sida. Med en CTA-knapp på slutet, dessutom är hela filmen textad för den som vill se hur det ser ut. Gå till min FB-sida och titta vet ja… 🙂

%d bloggare gillar detta: