Vi lär oss att skriva och vi lär oss att läsa, men vi lär oss inte att använda och tolka kroppsspråk. Fascinerande, eftersom en så stor del av vår kommunikation består av det vi sänder ut med icke verbal kommunikation. Många är fascinerade av kroppsspråk, framförallt andras kroppsspråk. Om vi får ett leende vi inte var beredda på, en blick ur ögonvrån, kanske en oväntad gest eller ett ovanligt handslag – reagerar vi. Ett handslag, eller kanske t.o.m. avsaknaden av ett handslag kan få oss att diskutera vad som hände igen och igen.

Det finns många anledningar till att tro att det finns ett rätt sätt att se på kroppsspråk. Många forskare har lagt ner enorma mängder tid på att se vilka effekter kroppsspråk har. Normalt drar vi ganska generella slutsatser av kroppsspråket. Ibland kan de här slutsatserna påverka livet ganska mycket, som t.ex. vid anställningsintervjuer eller vem vi bjuder ut på en date.

Faktum är att undersökningar från Princeton visar att ansikten på politiska kandidater behöver bara visas en sekund för att väljarna ska fatta beslut om de är välvilligt inställda eller motsträviga.

Kroppsspråk som maktfaktor?!

Vi använder oss av kroppsspråk i alla möjliga hänseenden. T.ex. när vi pratar makt och dominans. I djurriket handlar det om att bli så stor som möjligt. Att göra sig själv större än du är, sträcka på sig, ta upp utrymme.

Det är samma beteende vi ser när vi känner oss extra kraftfulla och segern är nära.

Uttryck som är helt universiella. Oavsett om du är blind eller kan se från födseln, så gör du samma gest när du känner dig som en vinnare. Med andra ord, när du går över mållinjen spelar det ingen roll om du tidigare sett någon annan göra målgesten eller inte. Armarna upp i ett V och hakan något uppåt.


Vad gör vi då när vi känner oss kraftlösa? Vi gör precis motsatsen. Vi stänger igen oss och gör oss så små som möjligt. Vi vill helt enkelt inte stötta ihop med någon bredvid oss.

Kroppsspråk och Kön, finns det någon koppling?

Kan det finnas en koppling till vilket kön vi är? Jo, det är fler män som tar plats och fler kvinnor som gör sig små. Ju mer du deltar ju mer makt får du och desto starkare blir du och agerar efter det.  Det får mig att fundera, går det att se till att tjejerna tar mer utrymme och därmed får större makt? Vi vet att vårt kroppsspråk påverkar hur andra tycker och tänker om oss. Frågan som är viktig att ställa är: påverkar vårt kroppsspråk också hur vi själva tänker och känner om oss själva?

Vi vet ju att vi ler när vi är glada. Och blir vi tvingade att le, så brukar vi faktiskt så småningom känna oss gladare. När det gäller makt då, går det att göra samma sak där? Ja, faktiskt. Så när du låtsas att du är kraftfull så känner du dig mer framgångsrik.

Då kan vi konstatera att våra tankar påverkar vår kropp. Men kan vår kropp också påverka våra tankar?

När vi tittar på de som agerar kraftfullt så kan vi se att de normalt agerar mer utåtriktat och självsäkert, mer optimistiskt. De känner faktiskt att de ska vinna även om det är ett spel som bara handlar om tur. De brukar också normalt vara duktigare på att tänka abstrakt. De tar mer risker. Det finns helt enkelt en massa skillnader mellan kraftfull och kraftlöst beteende.

Kan kroppsspråk vara kemiskt?

Vi kan också se skillnad i hormonivåer. Både i testosteron (dominanshormon) och cortisol (stresshormon). Alfahannar i primathierarkier har större del testosteron och lägre del cortisol.  Likadant är det med ledare som har makt och inflytande och dessutom vet om det.

Vad betyder det? Vi kan förstå testosteronet, men stresshormonet cortisol. Hur reagerar du på stress? En stark ledare har alltså ett beteende där personen i fråga inte reagerar på stress utan har ett avspänt förhållande till stressade situationer.

Vad skulle hända om du i två minuter ställer dig i en annorlunda position och bestämmer dig för att just nu ska jag känna mig framgångsrik och kraftfull. Men det är sällan svaret på den frågan som är det allra viktigaste. Det är hur passionerad du är, och bekväm du känns, vilket självförtroende du har med dig, hur genuin du verkar vara och hur entusiastisk du agerar.

Bild av Pia Nordlander BildN

Foto: BildN – Pia Nordlander
 

När jag säger till människor att våra kroppar kan förändra våra tankar och våra tankar kan förändra vårt beteende och beteendet kan förändra det resultat vi får, säger många: ”Det känns inte rätt, det känns som om jag spelar teater.” Men jag svarar bara: fake it till you make it. Öva tills det sitter och känns genuint. Och vad svarar dem: ”Det är inte jag, jag vill inte gå dit och känna mig som en bedragare eller som om jag egentligen inte borde vara där.” Fast – Du vill ju gå därifrån och känna att du verkligen fick säga och visa vem du är.

Ta kommando över ditt kroppsspråk och dina resultat

Du måste se till att du får de resultat du vill ha. Prova ditt kroppsspråk i hissen, i badrummet, bakom ditt skrivbord innan mötet på jobbet… Programmera dina hjärna att verkligen visa ditt bästa i situationer när du behöver det. Dela med dig av det här, för det är verkligen dem som behöver det bäst som normalt inte letar reda på sådan här information, de med ringa resurser, ingen tillgång till teknik, status eller makt. Men alla har tillgång till sin egen kropp och förmåga att ändra för att att få andra resultat.

Fritt översatt och citerat från: Amy Cuddy – Ted talks, med tillägg från Nordinspire.

%d bloggare gillar detta: