Idag på ett frukostseminarium om marknadsföring diskuterade vi om och varför företag, speciellt små företag, bör eller ska vara med på Sociala Medier. Någonstans känns det som om vi alla lever i en statussfär och ständigt checkar in, kommenterar och gillar. Gör vi allt det här för att alla andra gör, för att det ger oss något eller varför?

sms_tumme

Än så länge har vi inte pratat om sms-tummar i samma form som musarm och tennisarmbåge, men det står nog inte på. Vi måste liksom hela tiden vara med. Så fort jag har missat någon dag så känns det som om jag har varit borta en hel evighet. Samtidig som det ger mig mycket information och gör att jag är uppdaterad om nyheter för dagen. Ibland funderar jag allvarligt hur jag väljer att prioritera min tid.

Nej, jag är inte beroende – iaf inte så att jag behöver en digital avgiftning. Någonstans övertygar jag mig om att jag gör det här av egen fri vilja. Det ger mig mer än om jag lät bli helt enkelt. Fast visst har jag slagits av tanken och oron att mitt liv kunde vara fyllt av annat om inte…

Jag gillar, delar och kommenterar, läser och tar del av filmer och foton. Samtidig som jag lever i den riktiga världen befinner jag mig med ena tummen i den digitala och gör allt för att koppla ihop de båda världarna. Jag väljer att tro att det handlar om våra grundläggande behov och beteenden. Vi lever i en värld där de flesta stegen i Maslows behovspyramid är uppfyllda. Vi överlever och mer därtill. Många av oss har en inkomst och ett hyfsat bra boende. Jag har en familj som jag tillhör och många vänner och bekanta. Vad är då nästa steg? Bekräftelse och Självuppfyllande. Kan Sociala Medier hjälpa mig med det?

Fler än jag har väl blivit uppfyllda av alla gratulationer som svämmar över i vårt Facebookflöde på vår födelsedag. Fast vi vet att var och en som skickar in ett grattis gör det för att de blivit påmind av någon annan eller av FB självt. Ändå…

Jag söker inspiration, nya tankar och idéer, kontakt med de jag gillar och uppskattar. Jag tittar nyfiket på statusuppdateringar från facebookvänner eller bekanta som jag ännu inte känner så bra, för att lära känna bättre. Jag uppmuntrar och ironiserar. Jag deltar aktivt i ett socialt digitalt liv. Och det tilltalar mig.

Fler än jag söker en balans och en mening med att förändra vårt beteende och fördela vår dyrbara tid som vi gör. Det måste ju finnas mer än att jag bara har ett behov av att synas och bli uppmärksammad.

Så ska små företag finnas på Facebook? tja, än så länge så är åtminstone svenskarna närvarande och aktiva på flera sociala kanaler. Facebook står sig fortfarande som den stora dominanten. Ju mer vi hittar och förstår värdet samt förhållningssätt med vår närvaro ju mer värdefullt tror jag att närvaron blir. Så JA! vi är många där ute som surfar runt och lägger timtals varje vecka för att just delta och dela med oss. Nästa gång kanske jag delar med mig av ditt inlägg. Vem vet?

%d bloggare gillar detta: