Bloggare kan vara de mest passionerade och fantastiska varumärkesspridare som finns där ute i cyberspace. Bloggare känner nämligen tillräckligt mycket kärlek, omsorg för sitt ämne för att ta sig tid skapa innehåll runt just det. De kan verkligen bli både era bästa ambassadörer och er värsta mardröm. De behöver inte följa några regler utan utgår från sin egen moraliska kompass. Det går att starta en blogg på mindre än en timme och det kostar ingenting. När du förstår hur lätt det är och att det inte finns några regler för bloggare förstår du också hur dubbeleggat svärdet som bloggare är kan vara. Men vill du ha hjälp av en duktig bloggare finns det  några saker du bör tänka på.

Bloggare är inte journalister
Det är nog ganska säkert att påstå att de flesta bloggare inte är betalda journalister. Journalister har en yrkesetik de ska följa (även om inte alla gör det) och oftast ett uppdrag att granska ur en objektiv synvinkel. Bloggare är precis tvärtom – de delar med sig av åsikter som är helt subjektiva. Även om det kan vara uppblandat med fakta som de fakto är korrekt.

Bara för att du skriver en blogg så betyder det inte att du är duktig skribent. De drivs av sin passion att dela med sig av sina tankar, kunskap eller annat. Vanligtvis så blir inte bloggare betalda för sina nedskrivna tankar (jo, det finns några som tjänar pengar på annonsering på bloggsidan). Bloggare letar efter engagemang, länkande och kommentarer…

Bloggare förstår att det finns makt i ord
Om du tror att en bloggare som har många följare kommer att skriva om dig eller ditt företag bara för att du skickar ett meddelande till honom eller henne får du tänka igen. En bloggare förstår att innehållet påverkar både de som följer idag, men också kommande följare – så det måste verkligen vara värdefullt för att det ska finnas värde för bloggaren att dela med sig av det du vill…

Dessutom vet bloggare att andra bloggare gärna länkar och delar med sig av innehållet, så därför väljer en duktig bloggare att hålla sin linje, integritet och egna idéer.

Det spelar ingen roll hur många följare en blogg har
Om ni visste hur många gånger jag har hört: ”Men den där bloggen är inte intressant, den har ju bara x antal följare”. Om jag hade fått en krona varje gång så skulle jag vara betydligt rikare. Oavsett hur många följare en blogg har, så kan påverkan ändå vara enormt stor. Tänk om en av följarna är en av journalisterna på t.ex. DN eller Aftonbladet… vad kan hända då? Problemet och fördelen med en blogg är att du aldrig kan avgöra och bestämma vem som ska följa och vem som inte ska göra det.

Förstå bloggaren innan du tar kontakt
Om du bara läser ett par rader här och där och sen kommenterar eller tar kontakt så kommer bloggaren absolut märka att du inte är tillräckligt påläst. Det är precis som alltid annars, om du inte kan tillräckligt om ett ämne så märks det i ett samtal. Vilka kategorier, var bloggaren länkar mest vidare till, kommentarerna är också viktiga. Gräv lite djupare för att verkligen förstå en bloggare. Vill du ha hjälp av en bloggare, som kan skriva om era tjänster eller produkter bör du skapa en relation först.

Börja med att läsa bloggen varje gång det publiceras något. Titta tillbaka på äldre blogginlägg, det går att kommentera på äldre inlägg också, för att verkligen visa ditt intresse. Men kommenterar du, visa vem du  är, inga anonyma inlägg! Lägg inte med länkar till din egen blogg eller hemsida… det ska inte vara därför som du är där. Däremot får du gärna länka till bloggen från din egen blogg eller hemsida – då har du börjat på rätt sätt.

sist men inte minst

Länka med kärlek
Om ditt länkande är gjort med genuint och ärligt intresse så märks det, det ska aldrig vara för att muta en bloggare att länka tillbaka. Sannolikheten är också stor att den som skriver bloggen kommer att undersöka mer vad det är för företag eller person som har gjort länkningen. Det handlar om att visa uppskattning och respekt.

Personligen följer och prenumererar jag på ett fåtal bloggar, bl.a. bröderna Häréns krönikor, Kreafons blogg och Komfabs blogg, samt några till, som jag säkert kommer att länka till vid ett senare tillfälle.

 

%d bloggare gillar detta: