Jag har under åren sett vänner (kontakter) på Facebook meddela att de antingen tänker lägga ner sitt facebookande i stor omsättning eller helt, eller… plocka bort ett antal vänner som de inte upplever att de har så mycket kontakt med. Det här fascinerar mig mycket på olika sätt. Rent privat undrar jag ju om jag som individ kommer att bli bortplockad och varför det isf? Yrkesmässigt undrar jag lite mer.

För det första undrar jag förstås varför? Vad är det som gör att någon väljer att:

  1. hoppa av helt och lägga ner sitt konto
  2. tala om att vederbörande inte längre vill vara med eller ska ta bort vänner
  3. ta bort kontakter när det finns möjlighet att blockera

Faktum är att jag ställde frågorna direkt till en av mina vänner som precis lade ut en sådan här uppdatering. För det första måste jag säga att det är tråkigt att höra när någon känner sig trakasserad och påhoppad i sina sociala kanaler. Den här personen upplevde att hen alldeles för många gånger hade fått ta emot kritik och negativa kommentarer i sitt flöde.

När jag frågade lite mer visade det sig att det i grund och botten var en person som stod för merparten av den kritiken och negativa skriveriet.

Jag har också förstått att för många handlar det inte om att ta emot negativitet utan om att de upplever flödet som meningslöst dravel och att det bara är tidskrävande. Det är möjligt att en del av det som kommer i mitt flöde är sådant som jag bläddrar förbi. Men oftast uppskattar jag det jag ser och gör att jag känner mig närmare mina vänner/kontakter än tidigare.

 

Facebook – världens bästa kontaktbok?!

Facebook är den bästa kontaktbok jag någonsin har haft. Här har jag allt samlat. Både mina familj, släkten, vänner och bekanta samt kollegor och kontakter. Skulle jag vilja ha kontakt med någon av dem, vet jag var jag ska leta – oavsett om de har flyttat vidare i livet eller om de har bytt arbete. De finns liksom alltid kvar.

Är det så att jag av någon anledning inte vill att en person ska se vad jag skriver och/eller kunna kommentera i mitt flöde blockerar jag helt enkelt den personen.

 

Berätta inte att du tar bort kontakter

Men rent teoretiskt, varför väljer man att berätta att jag tänker ta bort några av er? Beroende på hur många det blir, så kommer jag ju alltid att undra vad det var jag gjorde som föranledde att jag blev bortkopplad. Och sannolikheten att jag svarar på en fråga som du kanske mailar mig i framtiden, vill anställa dig eller ha kontakt igen blir ganska liten. Du har liksom bränt dina broar om du väljer att ta bort mig.

 

Ditt nätverk är en tillgång

De flesta som arbetar med HR-frågor och rekrytering berättar om och om igen att ditt nätverk kan vara din bästa tillgång för att hitta en ny tjänst eller kund. Det finns t.o.m. de som hävdar att idag mäter vi inte bara EK, MK och HK, vi mäter också SK. Dvs ekonomiskt kapital, marknadskapital och humankapital, samt Socialt Kapital. Att ha ett stort kontaktnät på t.ex. Facebook eller andra Sociala Mediekanaler kan idag vara en avgörande aspekt när du söker en ny tjänst.

För mig är mina kontakter värdefulla, var och en. Jag vet aldrig när jag söker just din kompetens, vänskap eller kontakt. Men jag är självklart inte lika uppdaterad på er alla. Några står mig närmare precis som i verkliga livet. Det betyder inte att ni är mig egala, bara att tiden inte räcker till just nu.

Hur värdesätter du ditt kontaktnät?

 

 

%d bloggare gillar detta: