Nu ger jag mig ut på djupt vatten igen. Att skriva i ett blogginlägg hur du ska blogga är verkligen att sticka ut hakan. Men av egen erfarenhet har jag märkt vilka inlägg som blir mest lästa och har därför några enkla regler som faktiskt gör skillnad. Och för att komma igång i mitt eget bloggande var jag helt enkelt tvungen att tänka till, så…

 

1 Använd frågor

Har du själv blivit helt uppslukad av en artikel någon gång? Kommer du ihåg vad det var som gjorde att du fastnade? Märkte du vad jag just gjorde? Jag började det här stycket med tre frågor, som alla fick dig att tänka till.

Genom att använda frågor får du dina läsare att tänka till och på det sättet engagera sig i texten. Ibland kan det vara bra att skriva hela texten först och sen lägga till några frågor i början. Men målet är att få dina läsare att tänka.

 

2 Använd statistik och fakta

50% av befolkningen är faktiskt mer analytiska och faktaorienterade än den andra halvan, även om inte jag tillhör den kategorin. Det är lätt att skriva texter som tilltalar mig själv, men jag måste också tänka på andra personligheter. 90% av all statistik på Internet sägs vara gammal och inte längre korrekt. Så visst finns det fallgropar.

Men när du använder dig av statistik och fakta så handlar det om att fånga intresset. Tänk löpsedelteknik.

 

3 Citat fungerar

”You´re question when you go into a room where you want to be influential is not who can help me. It should be whom can I help here? Whom can I genuinely give advantage?”

Citatet har jag hämtat från ett tidigare blogginlägg om Caldinis principer. Genom att markera citatet tydligt blir det också ett blickfång. Ett citat behöver inte innehålla fakta, men ska förstås vara relevant för resten av texten och ge extra krydda.

 

4 Jobba med din text

Alldeles för ofta läser jag bloggtexter som är skrivna mer för att ”jag måste publicera en text” än att jag har något att säga. Tyvärr har det hänt att jag själv har fallit i den fällan. Det märks på en gång. Är det ingen kärlek i texten är det heller ingen som bryr sig. Ungefär som citat från Caldini ger uttryck för i stycket ovan. Vem kan dra fördelar av min text här?

Det händer att jag återanvänder en del av mina texter, men det är en annan sak. Är de värda att upprepas så kan du visst putsa på texten och publicera igen.

Lycka till

%d bloggare gillar detta: