Plötsligt så förstår jag, plötsligt så inser jag allt det där som jag har föreläst om så mycket, men som ändå inte verkar ha sjunkit in förrän nu. Jo, visst har jag vetat men att verkligen förstå är något annat.

Vad pratar jag om – jo, hur viktigt vårt nätverkande är och framförallt hur viktigt vårt digitala nätverkande är för vår karriär och våra yrkesval.

Ända sedan jag började prata Sociala Medier har jag mött individer som stolt vägrar Facebook eller andra delande kanaler. Här i USA är de flera år efter oss i Sverige kan jag berätta. Det är som att komma tillbaka till 2007.

Jag läste precis en artikel om hur den nya ”sharing economy” och ”instant gratifikation” kommer att påverka våra karriärer. Plötsligt blev det glasklart.

  1. Förr var det stängda herrklubbar som delade och uppskattade varandras kompetenser, idag delar vi online.
  2. Den nya generationen som vill ha resultat på en gång, väntar varken på svar efter en intervju mer än tre dagar eller på att en annons ska komma ut, de vill söka där de vill när de vill.
  3. Med nya appar kommer vi att kunna vara ännu mer upplysta om vad andra tjänar på liknande tjänster och när vi byter tjänst för att ta karriärsteg. Vi kommer att bli inspirerade och hålla koll på ett helt nytt sätt.
  4. Det kommer att bli betydligt enklare att kunna få rätt personer att lämna referenser än någonsin tidigare. Vilket bidrar till ökad trovärdighet.

Många personer i min absoluta närhet har ganska nyligen gått med i Facebook. Men har haft konton på bl.a. LinkedIn. Där har de känt att det är den professionella rollen som har exponerats. Den privata sfären och integriteten har bevarats just privat.

Det är inte längre en valmöjlighet utan en rättighet och skyldighet att se till att hålla sitt nätverk uppdaterat och aktuellt, precis lika viktigt som det tidigare har varit att ha ett aktuellt CV. Ditt CV är ständigt tillgängligt och dina referenter alltid närvarande.

 

Ditt personliga, digitala varumärke

Jag har länge pratat om vårt personliga, digitala varumärke. Allt du publicerar, delar och gillar skapar avtryck. För en del kan det verka skrämmande och hämmande. För mig är det bara ännu en del av vem jag är. Så länge jag kan stå för det jag gillar och delar offentligt så är det ju inga problem.

Visst kommer det att komma bakslag där vi ser att någon eller något har dragit nytta av allt som delas på nätet. Visst kommer det att komma någon eller några som känner sig kränkta och blir utnyttjade. So what? Som om det inte har hänt irl också? Som om vi långt innan Internet inte också har blivit lurade och uthängda. Kanske i en insändare i den lokala tidningen? Nej, det syns inte lika stort, men det kanske ändå gjorde ont.

Nästa gång jag ska rekrytera kommer jag att ha en helt annan förutsättning än någonsin tidigare att se igenom personen som kommer på intervjun. Jag kommer att veta mer om värderingar och livsstil och tidigare erfarenheter långt mer än vad det personliga brevet och inskickade pappers-CV:et gett mig.

Så – hur ser ditt digitala, personliga CV ut?

 

 

%d bloggare gillar detta: