Känner du en eller flera som vid något tillfälle har tagit timeout från sitt facebookande? Då är du i gott sällskap. Kanske är det du som har gjort det själv, vid ett eller flera tillfällen. Faktum är att det finns en ny undersökning som visar att hela 61% har vid något tillfälle tagit en timeout från Facebook. Vad betyder det? Är vi trötta på FB nu?

Lögn, förbannad lögn och statistik

Nej, riktigt så illa är det inte. Faktum är att det är en ganska liten undersökning och frågorna ganska vaga. En fråga var: Har du någon gång tagit en frivillig paus från Facebook under ett par veckor eller längre? Inte bara under det senaste året, utan någonsin. På den frågan svarade alltså 525 facebookanvändare av 860 som använde Internet Ja. Det betyder att alla som någon gång haft två veckor semester där de inte haft tillgång till Internet eller Facebook svarade Ja.

Kanske är det ännu mer förvånande att 39% faktiskt aldrig hade tagit en sådan paus. Titta på den här bilden så får du också mer info om varför de faktiskt tog sin timeout.

statistik

Facebook är viktigare idag än igår 

Faktum är att samma undersökning visade att 16% av de kvinnliga facebookanvändarna tyckte att FB var både mer viktigt och att de spenderade mer tid online i år än förra året. Fast med samma logik som ovan går det ju att fråga sig, betyder det att 84% tyckte att det det är mindre viktigt och att de spenderar mindre tid än förra året? Vilka slutsatser vi än vill dra av statistiken, kan den med flera uppföljningar ge en del ledtrådar om trender.

Jag vågar ändå påstå att många som jag har sett ta paus, kommer tillbaka. Det är ju ganska harmlöst att vara borta en stund. Frågan är om det ens märks, om vi inte klart gör det tydligt för våra vänner – ”jag tar en paus ett tag” och skickar ut som en statusuppdatering.

Personligen kan jag också tröttna mellan varven. Framförallt på allt delande och alla dessa citat och uppmuntrande utrop. Visserligen bidrar jag själv i den svängen då och då. Ganska sällan med citat och livsdeviser, men gärna med inspirerande filmer och härlig musik. Jag uppskattar mer och mer finurliga texter, som det syns att den som skriver har bidragit med själv. Tänkvärt, kvickt och filosofiskt. Ibland kan det upplysande och informerande vara det jag uppskattar mest.

Summa sumarum

Facebook är en del av vår vardag, och även om vi pausar – så kommer det att finnas kvar, ett bra tag till.

 

Fritt översatt och redigerat från: http://mashable.com/2013/02/05/facebook-break-study/

 

%d bloggare gillar detta: