Copyright : ljupco

 

För ett tag sen gick jag en kort skrivarkurs, bara över en helg. Jag blev förvånad över hur mycket som kan komma ut som skriven text bara du vet hur du ska göra för att komma igång. Det betyder förstås inte att bara för att det går lättare att attackera det vita arket så blir texterna bättre. Men det underlättar.

En del påstår att har du en bra idé så kan det bli en bra text. En idé kräver förstås först att du har tänkt till. Jag kan hålla med om att har du en välformulerad idé så är sannolikheten att du får ut en vassare text stor, jämfört med om du har många halvbra idéer som är taffligt ihopsatta. 

Det är många filosofer som har uttryckt tankar om hur svårt det är att hitta det enkla. Vi har en tendens att försöka leverera för mycket. Det gäller både när vi ska hålla föredrag och när vi skriver text. Många gånger räcker det med en… En bra idé, en fängslande berättelse eller en stark känsla om leder till en bra lösning. 

Med allt brus som vi möter idag kan det vara befriande att möta något som är superfokuserat och koncentrerat. Fast jag vet allt det här sitter jag ofta och skriver texter som både är långa och fyllda med massor av råd, idéer och tankar. För mig är det både en utmaning och ångestladdat att börja rensa bort för att göra texterna enkla, avskrapade och tydliga. 

 

Rubriker som luras

När vi läser rubriker som lockar till läsning så utgår de ofta från att leverera enkla lösningar på problem som många av oss känner igen. Problemet är att när vi väl länkar oss vidare är texterna sällan så enkla eller ens sanna som vi hade hoppats. Ni känner igen dem:

Superdieten som får dig i bikinin på nolltid
Knepet som alla framgångsrika använder
Så här förbättrar du din minnesteknik på en dag
m.fl.

Det viktiga i den här texten är: hitta det där i din text, hitta målet och koncentrera din text runt det. Lägg sedan bara till EN av allt. En känsla, ett agerande, ett löfte, en berättelse… EN eller ETT, så är det bara. 

Nu slutar jag den här texten, för jag har ju ett svar, en tanke. Jag håller fast vid den. Vad är din tanke nu?

%d bloggare gillar detta: