Härom veckan fick jag ett mail i min inkorg som gjorde mig nyfiken. För det är klart om någon skriver i rubrikraden: Wow – a VIP, blir åtminstone jag lite smickrad. Men jag undrar ju också en del. Så här såg mailet ut.

VIP

Jag svarade att jag undrade var de hade fått intrycket att jag hade inflytande och varför de skickade det här mailet till mig. Det visade sig att de höll koll på tidigare kunder/kontakter som har ett högt Kloutscore. Smickrande? Självklart. Ändå, vem är det egentligen som har inflytande.

Nästan samtidigt fick jag den här artikeln om inflytande framför mina ögon.

The Devil Wears Prada, 2006/ 20th Century Fox

The Devil Wears Prada, 2006/ 20th Century Fox

Kontentan kan sammanfattas av följande citat från artikeln:

Power is about more than just the person standing in the limelight. Chairmen of boards, CEOs of companies, presidents and prime ministers all depend on the people and systems around them. Good executive leadership fosters good governance and vice versa.

Inflytande handlar förstås om både att få förtroende men också att ge förtroende. Det pratas om ”givers gain” – det blir så tydligt i Sociala Medier där du måste ge först för att få tillbaka. Irritationen infinner sig förr eller senare om det är personer som ”bara” lyssnar och ”tittar” – har full koll på alla andra men aldrig bjuder till själv.

Det handlar också om ledarskap – och då hittade jag följande citat som är ljuvligt.

När jag pratar med en chef får jag känslan av att hen är viktig.
När jag talar med en ledare, får jag känslan av att jag är viktig.

Den som har inflytande får andra att känna sig värdefulla, delaktiga och sedda. Åtminstone är det fallet i Sociala Medier. Vi delar med oss av det som berör oss, ja visst – men också mer frekvent från dem som vi får återkoppling, tummar upp och bevis på empati från.

Idag börjar adventsutmaningen #Blogg24 – Ett blogginlägg varje dag fram till julafton. Efter utmaningen i våras med 100 inlägg i följd borde det vara en enkel match. Men här är det fina i kråksången. Vi är många som tillsammans i utmaningen hjälper varandra  att påverka med våra ord. Vi delar med oss, kommenterar och gillar varandras inlägg. Det skapar ringar på vattnet. Det skapar chans till inflytande.

Vi har bara så stort inflytande som vår omgivning tillåter oss att ha.

Hur ser du till att hjälpa andra att få inflytande?

 

 

%d bloggare gillar detta: