Med den politiska turbulens som har varit i Sverige under veckan så har vi nog alla stött på debatter på Sociala Medier. En del välformulerade och genomtänkta, andra i affektion med tydliga signaler vilket läger hen tillhör. Artiklar har delats och en del är uppmärksamma på vem som egentligen var avsändare från början och därmed inser hur trovärdig källan är. Det är lätt att bli påverkad i vår informationsdjungel. Mycket har runnit igenom mina flöden med politiska förtecken. Kanske för att jag själv har varit delaktig i debatten, eller?

Jag hade en diskussion med en yngre facebookvän om hur vi uttrycker online. Det slutade med att jag fick veta: ”Det går bra att inte ta del av mina inlägg. Jag diskuterar gärna, men med mina ord och värderingar. Tack!” Det är ok med mig. Men det är lite så det har sett ut på nätet. Många uttrycker just ”att passar det inte så kan du dra härifrån. Jag gör och tycker som jag gör i mitt nyhetsflöde.”  Tragiskt tycker jag. Alla har rätt att uttrycka sig för vi har yttrandefrihet, men betyder det att vi behöver vara aggressiva och fördömande? Måste vi säga allt vi tycker? Jag har skrivit tidigare om det här.

Mycket av det som mina kollegor och jag lär ut just nu handlar just om hur vi beter oss och uttrycker oss online. Det är klart att vi uppmuntrar engagemang, delningar, kommentarer – men också en bra nätikett. För varför skulle vi bete oss sämre mot varandra på nätet än vad vi gör irl, i riktiga livet. Det blir extra viktigt nu när företagen inser att deras egna anställda kan bli de bästa ambassadörerna. Jag har skrivit om det tidigare och häromdagen skrev en av mina bloggkollegor om det här, titta efter den 4 december.

 

Vad syns egentligen i flödet?

Visserligen syns inte allt vi publicerar. På Twitter är ditt inlägg levande mindre än tre minuter om det inte tar fart och blir delat, favoritmarkerat och kommenterat. Facebookinlägg kanske kan leva i ett par tre timmar, under samma förutsättning som Twitterinläggen. Instagram är också ett enda flytande flöde som försvinner snabbt. Möjligtvis att Pinterest- och Youtubepubliceringar lever längre – där är vårt beteende något annorlunda.

Facebooks ambition är att leverera det mest intressanta innehållet till rätt personer vid rätt tillfälle. En bra ambition, men är ju också styrt av hur jag tidigare har varit aktiv. Var jag har kommenterat, vad jag har delat och gillat styr alltså vad jag ser i framtiden.

Det finns några saker som påverkar vad du ser i ditt nyhetsflöde mer än annat.

 

Relationer

Eller som det heter på engelska: affinity – fritt översatt betyder det nog mer släktskap, men det relaterar till de relationer vi har skapat med vänner. Här är några saker som påverkar vad som räknas som en bra relation.

  • Hur ofta engagerar jag mig i dina inlägg, ibland, ofta eller aldrig
  • Gillar jag dina inlägg med en tumme
  • Kommenterar jag
  • eller delar jag dina inlägg
  • Hur ofta engagerar du dig i mina inlägg

Det är alltså upp till dig vad du ser i ditt eget flöde. Ju mer du engagerar dig i en persons eller företagssida, ju mer kommer du att se från den personen.

 

Vikt

Det finns olika sätt att väga saker. Men en del mätningar anses var viktigare än andra. Att dela och kommentera väger tyngre än en enkel tumme. Men marknadsförare världen över grubblar fortfarande på hur Facebook verkligen har gjort för att avgöra vad som är viktigaste sättet att engagera sig.

 

Tid

Hur lång tid har det gått? Jag menar hur länge sen var det sen du publicerade ditt innehåll. Gammalt innehåll är alltid mindre intressant än nyare. Fast det är klart, så fort någon har interagerat blir det liksom nytt igen. Ibland kan det t.o.m. finnas anledning att kommentera sina egna inlägg om du vill att de ska surfa upp till ytan hos dina vänner igen.

 

Olika typer av inlägg

Om du själv väljer att dela filmklipp så kommer du snart att se betydligt fler filmklipp från andra i ditt flöde. Likadant om du väljer att dela foton eller bara ha längre textinlägg. Det du själv publicerar tenderar att komma upp i ditt flöde från andra. Vill du ha variation behöver du alltså variera dig själv. Gå in på din egen sida och titta över vad du har publicerat den sista tiden.

Jag vet inte med er – men jag scrollar ganska mycket. Förmodligen beror det på att jag bor på andra sidan Atlanten och när jag vaknar på morgonen har hela Sverige redan varit igång i 6 timmar. Det betyder att jag har en del att ta igen. Det är en angenäm syssla att se vad som är på gång i hemlandet. Normalt är det sagt att de flesta bara scrollar en liten bit och sen går vidare. Men… som sagt, om någon av någon anledning skulle göra som jag, finns det risk/chans att ditt inlägg får ny fart och kommer upp i flödet.

 

Vem litar du mest på?

Med det sagt, tycker jag fortfarande att det är alldeles för få som inser vilka signaler de skickar ut med sina postade inlägg. Signaler som kanske inte tidigare har varit tydliga när vi har träffats irl, i riktiga livet. Jag funderar själv mycket på hur stor skillnad det är på signalerna jag skickar url och irl. Oftast tror jag att det inte handlar om olika personligheter, utan snarare om att det är den riktiga personen vi ser på nätet. För där kan du säga allt det du inte vågar säga öga mot öga.

Om det är sant, är det ännu mer bedrövligt. Men samtidig belysande. Det ställer ju frågan på sin spets: Om du får mixade signaler från en vän online och när ni möts i verkliga  livet, vilken lägger du störst vikt vid?

 

%d bloggare gillar detta: