Idag välkomnar jag ännu en gästbloggare. Claes och jag har samarbetat under många år, bl.a. inom mötesindustrin. Skulle jag nämna ett ämne som Claes brinner för så är det just möten. Därför förstår jag att hans inlägg berör just vikten av att ha mötesplatser, för att vi ska utvecklas, må bra och njuta – allt i en enda stor blandning. Läs och inspireras – det gjorde jag.

 

En av många fördelar med att vara egen företagare är att jag till stor del kan arbeta var jag vill, när det passar och på mitt eget sätt. Det pratar vi ofta om, Lena och jag. Inte minst inför Lenas flytt till USA.

Idag sitter jag på Kajplats 9 i Västerås. Det är söndag och klockan är strax efter två på eftermiddagen. Våren kämpar med sitt genombrott, solen värmer skönt men det är fortfarande kallt i luften. Till min förvåning och glädje är det fullt i restaurangen.
På en söndag.

claes1

 Västerås krogliv har aldrig varit mer levande än idag, tänker jag. Vi äter ute som aldrig förr. Någonting har hänt: Vad?

Jag hade inte planerat att skriva det här idag. Nu blev det så. Jag blev inspirerad, helt enkelt. Möjligen var det miljön, människorna där eller – ja, hamburgaren på bilden. Vad vet jag?

 

claes2 

Jodå, hamburgaren var riktigt, riktigt god.

Men nu tillbaka till min fråga: Vad är det som har hänt i Västerås egentligen?

För drygt sex år sedan öppnade Frank Bistro (oktober 2007), kort därefter Circus (maj 2009), sedan Hattfabriken (december 2011) och för ett par år sedan Kajplats 9 (juli 2012). Alla de här restaurangerna har samma ägare. Under samma tid har även andra restauranger öppnat i Västerås. De restauranger som fanns redan har varit tvungna att bli bättre. Några har slagits ut i konkurrensen eller bytt ägare. Plaza har för bara en månad sedan slagit upp portarna för sin lobby och snart är det dags för restaurangen i Stadsparken att öppna. Konkurrensen har varit bra för Västerås krogliv och kundunderlaget har ökat: Allt fler äter ute, allt oftare.

Jag var med i juryn när vi enades om att utse Frank till Årets marknadsförare i Västerås 2008 för deras kvalitet och värdskap i mötet med gästen (priset delades ut på Guldstänk i mars 2009). Vad har det med marknadsföring att göra? undrade många. Allt, menar jag. Frank annonserade inte. Ryktet om restaurangen, kvaliteten och värdskapet spred sig och snart var det mer eller mindre fullt varje kväll. Succén med Frank var en förutsättning för etableringen av de andra restaurangerna.

 

Mötet med kunden är avgörande

Ungefär så här fungerar det för de flesta företag idag. Mötet med gästen eller kunden är avgörande. Där och då ska företaget leva upp till vad de lovar i reklamen, på hemsidor och på Facebook eller till sitt rykte. Där och då ska företaget infria och överträffa kundernas förväntningar. Där och då avgörs det om kunderna blir nöjda, om de kan tänka sig att stanna kvar eller komma tillbaka som kunder eller rekommendera andra att bli det. Det spelar ingen roll hur bra reklamen eller hemsidan är om den inte bekräftar eller förstärker det kunderna upplever. Det gäller att ha koll på hur varumärket lever i vardagen, helt enkelt.

När näringslivsgalan Guldstänk firade 10-årsjubileum förra året fick ägarna bakom Frank och de andra restaurangerna ta emot utmärkelsen Årets Företagare i Västerås. Det hade varit helt otänkbart tio år tidigare. Guldstänk blir aldrig mer rättvist än så. Äntligen! blir aldrig mer rätt än vad det var då.

 

Mötesplatser är förutsättning för utveckling

Men restauranger är så mycket mer än bara företagande, omsättning och sysselsättning. Restauranger är mötesplatser där människor, relationer, idéer och företag utvecklas, växer och lyfter. Mötesplatser där människor umgås, trivs och mår bra. Vad kan vara viktigare än det? Inte mycket.

Restauranger, caféer och andra mötesplatser har avgörande betydelse för Västerås (och andra städers) utveckling. Bra mötesplatser är en förutsättning för bra möten och bra möten – ja, det är en förutsättning för både tillväxt och hållbar utveckling. Vem vill flytta till, arbeta i eller besöka en stad som saknar ett levande krog- och caféliv? Inte många. Jag är glad att politiker och andra börjar förstå det. Men vi har långt kvar.

Jag har skrivit om det här några gånger tidigare på Facebook och pratat om det när jag haft möjlighet. Nu passar jag på att göra det igen. När jag fick chansen att skriva på Lenas blogg. Tack, Lena. Tack också till Peter, Oscar och alla ni andra som bidrar till att göra Västerås till en betydligt bättre stad att leva i. Det värde ni skapar är ovärderligt. Vad hade vi gjort utan er?

Det finns mer att skriva om i de frågor jag lyfter här. Inom kort kommer ni att kunna läsa mer av mina tankar i min egen blogg om marknadsföring, människor och möten mellan människor, hur vi påverkar varandra och utvecklas. Håll ut!

claes3

Claes Jonsson

 

Tack Claes, jag hoppas att du vill komma tillbaka och gästblogga vid något fler tillfälle och att du delar med dig av din bloggadress när den är klar, så vi kan följa dig i dina reflektioner och tankar. 

%d bloggare gillar detta: