Ganska länge har det debatterats om dagens skola, om hur mycket mindre våra barn kan idag än för x antal år sedan. Hur förfallet har kunnat gå så långt som det har gjort och varför sa ingen till tidigare. Våra elever är stökigare och bråkigare än någonsin och lärare fuskar med nationella betygen för att inte själva framstå som dåliga pedagoger. Kan det verkligen vara sant?

7K0A0426

Jag vet inte  – men jag vet att det är skillnad på att lära in och att lära ut. Jag vet att det bästa sättet att lära in är faktiskt att lära ut. Så mycket jag har lärt mig på min resa som föreläsare. Ämnen jag har varit tvungen att läsa in mig på för att kunna lära ut. Jag skulle vilja påstå att jag ständigt är under utbildning. Jag läser artiklar, jag samlar information, jag omformulerar till mina föreläsningar, jag skriver kompendium och jag deltar varje vecka på olika webinars. Jag utbildar mig hela tiden.

Som tjänstledig för studier vet jag vad som krävs för att åstadkomma mer kunskap och kompetens. Just nu läser jag på Online Marketing Institute för att få ett certifikat i Sociala Medier. Dagens samhälle för hur vi studerar ser inte ut som det gjorde för bara några år sedan. Onlineutbildningar finns i mängder och du behöver inte ens anmäla dig för att kunna ta del av fria webinars eller dokumentation, artiklar och e-learningutbildningar.

Problemet är att arbetsgivare och arbetstagarregler inte har hunnit med.

Min arbetsgivare vill ha ett skriftlig intyg skannat och e-postat samt postat med snigelposten för att jag ska bevisa att jag utbildar mig under min tjänstledighet. Som om intyget kan bevisa något. Som om intyget kan säga att jag ägnar min tid åt det jag faktiskt har fått ledigt för. När jag vet att jag ägnar åtskilda timmar för att hålla mig i framkant, kunna mer än de jag vill utbilda och hela tiden läser, letar, skriver och formulerar mig inom mina ämnesområden. Faktum är att jag vågar sticka ut hakan och säga att det är ganska få som utbildar sig så mycket som jag gör.

OMI – Online Marketing Institute har liksom inte en receptionist som sitter med ett kartotek över alla elever och en färdig mall i en wordfil där de fyller i elevens namn för att printa ut ett intyg, färdiga stämplar och en adjunkt att skriva under.

Vi måste börjar fundera på hur vi ser på utbildning, det är inte inbillning att skolan ser ut den beskrivs. Men vi måste också inse att vi befinner oss i en ny tid där hur vi lär in har förändrats. Där verktygen påverkar hur vi kan lära ut. Men också att vem som helst kan lära in, som jag gör, bara vi vet vad vi vill lära oss. För allt finns online. Allt finns online – både det vi vill lära ut och det vi inte vill lära ut.

%d bloggare gillar detta: