Jag har haft förmånen att i över 20 år få driva min egen verksamhet. Ibland har jag varit inhyrd i sammanhang där jag varit tvungen att följa den organisationens regler men oftast har jag bestämt själv. 

Att bestämma själv har varit den dominerande faktorn till att jag fortsatt driva eget trots sämre tider mellan varven. Ibland har jag haft kontoret hemma och ibland har jag hyrt kontorsutrymme eller rum för att bättre separera jobb och fritid. Fortfarande har friheten varit det viktigaste. 

Hur tillbringade du ditt pre-pandemiska liv? Har du slaviskt gått upp samma tid varje dag och pendlat, cyklat eller gått till ett kontor eller en arbetsplats som gärna ser att du stämplar in eller åtminstone bevisar att du är på plats. Kanske är det att jobba hemifrån du drömde om varje morgon när du satt fast i trafiken eller trängdes på bussen eller tunnelbanan. 

Visserligen är det skrämmande tider, men om du jobbar hemifrån kan du om du vill ha pyjamasen på hela dagen. Även om alla avråder dig från att bli för förslappad. Du kan umgås med hunden, ta lite mellanmål och kanske ha TV:n på i bakgrunden, beroende på vad du har för arbetssysslor. 

Frågan många börjar ställa sig är varför vi känner oss så trötta fast vi inte ens har lämnat vårt hem. Jag vet hur det är, som har jobbat hemifrån under så många år. Visst händer det att jag är mindre effektiv vissa dagar, men de dagar jag får något gjort, jösses vad jag får gjort. Så, det finns mycket annat att stressa upp sig för just nu, än att låta samvete och oro för jobbet också ta plats. 

Faktum är att det är många av oss som jobbar hemifrån som blir överarbetade. Vi kopplar upp oss tidigt på morgonen, tar inga eller korta kaffepauser, reser oss knappt från stolen, tar 20 minuters lunch och sätter oss sen igen vid vårt icke höj- och sänkbara skrivbord. Vi stressar mer än vad vi gör på jobbet, eller får iaf mindre pauser. Därför måste vi se till att vi inte bränner ut oss när vi jobbar på distans. 

Du måste sätta gränser så att du inte jobbar dygnet runt. Ingen kan förvänta sig att du ska vara tillgänglig dygnet runt. Här är några saker att fundera på. 

Effektiv eller slö

På kontoret är det ofta ganska mycket tid som slösas bort. Promenaden till kaffemaskinen, småpratet vid printern, besöket på kollegans rum och rasten som blev lite längre för att någon bjöd på tårta. Att därför ägna en stund åt sociala medier eller leta efter något på Internet när du jobbar hemma är helt ok. Du slösar annan tid på kontoret, du behöver inte känna dig skyldig. 

Hur mycket brukar du normalt hinna med på kontoret? Hur många presentationer hinner du förbereda, möten planeras, rapporter skrivas? Du borde ha samma mål för ditt hemmaarbete. 

Det viktiga är vad du har gjort, inte hur länge du sitter vid skrivbordet. Åtminstone har jag alltid gjort allt mycket snabbare hemma än på kontor som jag delar med medarbetare. 

Tjäna in din pendeltid

Jag har en vännina som jobbar åtminstone tre timmar mer varje dag för att hon jobbar in sin normala pendeltid. Hon säger att det är ok, men jag försöker övertala henne att tänka annorlunda. Börjar du normalt ditt arbete kl. 09.00 när du dyker upp på kontoret, är det ok att öppna datorn hemma vid samma tid? Eller känner du dig tvingad att starta redan när du vanligtvis lämnar hemmet?

Fördelen är ju att när du jobbar hemifrån kan du vara mer effektiv och dra nytta av din restid till och från jobbet. Ta en extra kopp kaffe till frukosten, träna, plocka ur diskmaskinen eller varför inte ha morgonsex?

Du får jättegärna komma igång tidigt på morgonen, men tänk på att ta längre pauser eller varför inte sluta lite tidigare. Om du har inbokade möten så planera din arbetsdag runt dem, börja i lagom tid innan och avsluta när du borde. 

Lämna datorn en stund

Även om du inte fysiskt tar dig till ett kontor är det viktigt att ha en tydlig övergång mellan arbets- och fritid. En fysisk förflyttning kan göra stor skillnad. Inte bara för dig själv, utan också för resten av familjen. 

Jag kommer ihåg att jag i början av mitt företagande var tvungen att noga tala om för mina familjemedlemmar att: ”Jag är på jobbet och får inte störas!” Det var ibland svårt, men med bättre arbetsplats och signaler för vad som var jobb hittade vi rimliga störnivåer. 

Min man har under den här coronatiden tagit för vana att ta en halvtimmes promenad varje dag på lunchen. För honom har det varit ett sätt att lämna, få lite vila men också energi. Viktigt har också varit att aldrig äta eller fika vid skrivbordet eller datorn. Lunch vid köksbordet och kaffe där det passar (ute kanske?).

Att koppla ner datorn för att sedan kunna koppla av är viktigt. Plocka undan, stäng ner och förflytta sig är ett steg för att ta sig till fritid istället för arbetstid. 

Ge dig själv lite utrymme

Som egenföretagare är det lätt att alltid jobba. Om vi har jobb vill säga. Även nu när det för mig och många i min bransch blev totalt stopp, så jobbar vi. Vi sliter hårt för att hitta nya lösningar, hålla näsan över ytan och överleva krisen. Jag har heller aldrig upplevt en kris som den här. 

Jag vet hur det är att jobba ensam, från hemmet, och samtidigt försöka vara både fri och professionell. Du måste hitta vad som fungerar bäst för dig. Jag är proffs på att blunda i en kvart för att återhämta mig. Jag sätter på mig hörlurar, en podsändning och ställer in att det ska sluta om femton minuter. När pratandet tar slut så vaknar jag till, och känner mig piggare och mer alert igen. 

Framförallt, vi vet inte när det tar slut, hur det ser ut efteråt och om normalt någonsin blir normalt igen. Jag är van vid en osäker framtid, för många är det den värsta mardrömmen. Håll fast vid rutiner om du behöver, ge dig själv flexibilitet om det stämmer bättre för dig. Men framförallt, ha inte dåligt samvete om du vet att du gör det du ska och kanske lite till. 

 

%d bloggare gillar detta: