Har ni märkt att fler och fler börjar posta inlägg på Sociala Medier som har politiska budskap? Ni vet, var och en av oss som tycker saker och gärna delar med oss av våra åsikter.

För ett antal år sedan var det ovanligt att någon uttryckte sina politiska åsikter högt och tydligt. Idag, när vi kan göra det i skuggan av våra tangentbord och dataskärmar verkar det vara lättare. Vi får inte motargument så fort vi öppnar munnen och vi hinner fundera en stund på vad det är vi publicerar. Jag tycker att det är helt sagolikt vilken möjlighet var och en av oss har att vädra våra värderingar, vända och vrida på argumenten och se på andra sidan av myntet.

Jag läste för en tid sedan en blogg som handlade om att politiker, eller ministrar till största del och Reinfeldt i synnerhet väljer att inte ta sjukledigt när de är sjuka, utan fortsätter att få lön som vanligt. När jag läste inlägget kunde jag inte annat än instämma, för vem gör inte det när vi förstår bloggarens perspektiv. Jag har också läst inlägg om hur småföretagare bävar för vad som kan hända om arbetgivaravgifterna och momsen på restaurangmat höjs igen. Eller om hur vi ser på entreprenörskap, eller om Ohly som valde att operera sig på ett privat sjukhem, om hur miljöpartister målar sin båt i med miljöfarliga färger eller…

Natural_Easter_Colored_Eggs

Ni vet alla de där sakerna bakom kulisserna som inte längre går att dölja i vårt transparenta samhälle. Det är samtidigt svårt att få en helhetsbild, ett helikopterperspektiv, vem är det av alla åsikter som har mest rätt?  Vilket kom först, hönan eller ägget? Var börjar vi? Vilket är egentligen ”rätt” strategi? Måste vi ha ett fungerande näringsliv för att kunna ta hand om de som behöver stöd och hjälp eller behöver vi se över vårt stöd till sjuka och äldre innan vi främjar näringslivet? Hönan eller ägget?

Samtidig märker jag att det är lätt att peka finger och kasta sten i glashus. (Jag vet, alldeles för många klyschor…) Det är lätt att tala om hur galet den andra sida tänker och hur ”dumma i huvudet” de måste vara. Jag bara hoppas att vi aldrig faller lika djupt som  det jag just nu bevittnar i mitt nya hemland, där valkampanjerna till guvernörs- och senatorsval är osmakliga. Det pågår en TV-reklamkampanj där en kandidat som är advokat till yrket blir redigt uthängd.

I filmen beskrivs hur kandidaten försvarar tjuvar och våldsmän och ser till att deras straff blir sänkta. Alltså hjälper han hellre tjuvar än resten av befolkningen. Tydligt och klart uttalat. Jag blir mörkrädd.

Visserligen är jag för yttrandefrihet, men jag är också för empati, förståelse, dialog och en attityd att det måste finnas en anledning till att just du tycker som du tycker.

Tack Sociala Medier för att det ger mig möjlighet att förstå hur andra ser på saker och ting, för det får mig att hitta mina egna argument både för och emot. Men jag har fortfarande inte kommit på… vad som kom först, hönan eller ägget.

%d bloggare gillar detta: