Jag har alltid varit stolt över att jag är så nyfiken. Det är min nyfikenhet som gör att jag lär mig nytt, vågar prova och att jag klarar att vara egen företagare. Men det är också min nyfikenhet som har varit en tillgång när jag lär känna nya människor. För mig är det en fantastisk egenskap. Fast det är klart, det beror ju alltid på.

Ur ett historiskt och vetenskapligt perspektiv är nyfikenheten en grundförutsättning för utveckling och tillväxt. Om inte alla dessa uppfinnare, filosofer, entreprenörer och andra aktörer vore nyfikna så skulle vi kanske fortfarande vara kvar som grottmänniskor. Vad vet jag?

Jag vet är att det är lätt att ta den kunskap som vi en gång lärde oss för given. Vi gör den kunskap vi lärde oss i skolan till faktoider – har vi lärt oss det så måste det vara så, för all framtid. Faktum är att ny kunskap ger oss hela tiden nya förutsättningar att förstå vår värld och den samtid vi lever i. För inte är det någon som längre tror att jorden är platt som en pannkaka.

 

Våra läroböcker är föråldrade

En vän till mig delade nyligen med sig av en essä av Dick Harrison som fick åtminstone mig att fundera ett varv till. Artikeln handlar om hur dåligt uppdaterade våra läroböcker är. T.o.m. nyproducerade böcker har en tendens att utgå från gammal kunskap och befäster på det sättet felaktigheter.

Problemet tycks vara att det ibland inte är vetenskapsmän, eller som i det här fallet historiker, som skriver skollitteraturen utan just läromedelsförfattare. Jag som var övertygad om att vår skola ständigt är uppdaterad trodde ju att det inte skulle spela någon roll vem som skrev böckerna. Men det gör det. För läromedelsförfattare har inte den tid som det krävs att verkligen forska efter nya rön och upptäckter. Så enkelt är det.

 

Uppdatera din världsbild med ny kunskap

För egen del lärde jag mig ett par saker av artikeln, det första var att jag behöver uppdatera min bild av framförallt den svenska historien. Jag känner inte till alla dessa kvinnor som Harrison räknar upp och jag har definitivt haft uppfattningen att våra historieböcker ser ut som de gör för att de skildrat verkligheten. Men vems sanning då? Och med vilka glasögon har vi då sett på historien?

Det andra jag lärde mig är att mitt arbete är viktigt. Jag utbildar mig ständigt inom kommunikation, marknadsföring och digitala medier. För faktum är att alla kan inte lära sig allt, andra har annat de behöver lägga ner tid och energi på. Med min kunskap kan jag underlätta för andra på vägen. Jag kan skilja agnarna från vetet, förklara, förenkla och visa vägen.

Kunskap kommer inte av sig själv, och den utvecklas med tiden. Den är aldrig tung att bära, men det kan vara tungt och mödosamt att tillgodogöra sig. Jag utbildar mig ständigt. För idag finns det ingen ursäkt att låta bli. Kunskapen och informationen finns tillgänglig för den som vill ha den.

Det tredje jag lärde mig var att genom att faktiskt läsa det som kommer i min väg, hur oattraktivt det än ser ut från början så lönar det sig att göra nedslag mellan varven. Nyfikenheten måste bli stillad och du får alltid med dig något, om du bara tillåter att sätta på dig nya glasögon.

[Tweet ”Kunskap är aldrig tung att bära, men kan vara mödosam att tillgodogöra sig. ”]

 

 

%d bloggare gillar detta: