Jag har valt att rösta på Fredrik Härén till årets kunskapspris. Framförallt för att han brinner för den fria tanken. Jag tänker på devisen som sitter på ett universitet: ”Att tänka fritt är stort – men att tänka rätt är större”. Jag är helt övertygad om att det är så vår skola är uppbyggd, men det borde vara precis tvärtom: ”Att tänka rätt är stort, men att tänka fritt är större”.

Jag vet att det finns en del med riktigt bra argument varför den första devisen är mer korrekt och att det finns ett värde i den också. Det köper jag, men vi är alldeles för styrda i att tänka rätt. Att tänka fritt betyder att vi kan hitta fler lösningar.
När jag har mina längre utbildningar i presentationsteknik, får jag alltid kommentarer från mina deltagare om att de inte vet om de har gjort rätt, att de inte vet om de har gjort som jag förväntar mig, att de inte vet om de har förstått instruktionerna. De blir alltid förvirrade när jag säger: ”Det spelar ingen roll – för vi är här för att öva. – Ju mer fel du gör, desto mer kommer vi/du att lära oss/dig.”
Einstein gav sina elever samma matteprov som han hade gett dem två veckor tidigare med uppmaningen att nu ville han ha nya lösningar – inte rätt lösningar, utan nya lösningar.
Utveckling och kunskap kommer till genom att vi kombinerar, drar bort, associerar och är fria i vår tanke. Att vara kreativ är en process som kräver övning. Vi är helt enkelt otränade i att tänka fritt. Varje gång jag lyssnar på Fredrik, eller Teo Härén blir jag lika förvånad över hur långt jag har kvar att gå när det gäller att tänka utanför ramarna. Men jag blir också inspirerad och vet att jag ändå har kommit långt på väg, efter som jag nu är medveten.
När jag kommunicerar, när jag har mina föreläsningar, vet jag att jag är kreativ. Jag hittar nya vändningar och nya sätt att förmedla min kunskap hela tiden. Och det finns en oerhört stark drivkraft, annars blir jag så evinnerligt trött på mig själv. Jag behöver variation för att kunna fortsätta vara bra. Det betyder inte att koncepten är helt nya varje gång, det betyder bara att jag hela tiden lägger till, drar ifrån och anpassar till aktuella åhörare. Om det blir mycket jobb, självklart, men det är mitt jobb.
Om du gillar tanken på att vi behöver tänka nytt tycker jag att du också ska rösta på Fredrik Härén.
%d bloggare gillar detta: