Har du gjort ett misstag någon gång? Jag antar att svaret blev Ja, för det har vi alla gjort vid något eller flera tillfällen. Som tur är så är det inte ett brott att begå misstag – iaf inte de misstag som de flesta av oss gör dagligen. Fast jag kan ju tycka att det nästan är kriminellt att låta bli att lära sig av sina misstag. Tänk om vi också kunde lära oss av andras misstag för att slippa begå egna.

Hur som helst – nu när jag närmar mig hälften av de 100 blogginlägg i utmaningen #Blogg100, är det spännande att se och läsa frågor och funderingar runt olika bloggverktyg, men också att lära sig att utnyttja mitt eget verktyg bättre och bättre. Här får ni ta del av några misstag som är lätta att göra framförallt i WordPress.

 

Optimera bilden rätt

Jag älskar hur bilder har blivit allt mer dominerande i vår digitala kommunikation. Det handlar både om att ha ”rätt” storlek men också att ha en upplösning som fungerar för webben så att du inte får en alldeles för tung sida att ladda upp. Tro mig, jag har just börja inse att en del av mina bilder är alldeles för högupplösta för webben.

När bilder ser ihoptryckta ut så är de alltså alldeles för breda för just din layout. Se till att spara bilden för webben innan du laddar upp den för att få en så snabb sida som möjligt. Det gör att fler orkar stanna längre.

 

Optimera för mobila användare

Det tog ett tag men jag har tagit hjälp för att göra min sida optimerad även för Smartphones och iPads. Vi är så vana att surfa runt oavsett vilket verktyg vi använder och förväntar oss i allt större utsträckning kunna enkelt surfa runt på webbsidor även från vår mobil. Jag skulle vilja påstå att det är ett misstag att inte så snabbt som möjligt göra din sida mobil.

Antingen kan du hitta ett tema för din sida som redan är anpassad för att vara mobil, eller också kan du leta reda på ett tilläggsprogram som kan göra det åt dig. Jag har själv tagit hjälp av mitt webbhotellsföretag Quicknet (tack för det). Jag har bl.a. sett tillägg som heter WPtouch och WPTap. Som sagt inte provat dem, men borde ju fungera.

 

Ha alldeles för många och komplicerade kategorier och taggar i bloggen

Jag jämför det med #hashtagstrenden där alldeles för många använder alldeles för många hashtags. Det blir svårt att läsa, svårt att ta till sig och du bläddrar bara förbi. Alldeles för många kategorier eller taggar kan faktiskt göra det svårare än lättare att hitta till ditt innehåll.

För många och komplicerade kategorier gör det svårnavigerat och får dina besökare att lämna sidan hellre än att utforska dina andra ämnen på djupet. Är det dessutom en alldeles för stor spridning på ämnen är det svårt att se den röda tråden och jag väljer hellre än annan blogg att följa.

 

Se till att sidan är så proffsig som möjligt

Det finns många små tips för att verkligen känna att det är en sida som är proffsig. Det kan vara de små detaljerna som gör skillnad. Som t.ex. att ändra faviconen – dvs. den lilla ikonen som syns i browserfönstret där du knappar in webbadresser. WordPress har en defaultikon, men du vill förstås ha en egen som tillhör ditt varumärke.

favicon

Går det att enkelt kontakta dig

Ofta när jag surfar in på en sida vill jag ta kontakt med företaget. Det får absolut inte vara för svårt att hitta kontaktuppgifter och det måste vara enkelt att agera. Samtidigt vill du helst inte lägga ut din egen e-postadress för att klicka på. Det betyder att du snart kommer att ha inkorgen överfylld av SPAM-mail som du kunde ha undvikit.

Det enklaste är kanske att skapa ett kontaktformulär – och använder du WordPress så finns det fler bra tillägg som du kan använda för att enkelt skapa ett formulär. Kanske det här kan vara ett alternativ: Contact Form 7

Det finns många fler saker som du kan göra enklare och lättare. Det bästa sättet att lära sig är att se till att alltid ha en uppdaterad version av din WordPressida och våga fråga när du stöter på patrull. Det är alltid någon annan som redan har varit där, gjort misstaget, lärt sig hur det kan fungera lättare och hittat en lösning.

 

Lycka till

 

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: