Sen en tid tillbaka gråter jag lättare än vad jag har gjort tidigare. Det känns som om det behövs så lite för att jag ska känna hur nära ytan tårarna ligger. Visst funderar jag på varför. När jag läste ”Min mormor hälsar och säger förlåt” grät jag floder.

IMG_0137

Den berörde kan jag lugnt påstå. Kanske när jag närmare mig 50 med stormsteg att reflektion av livet smyger sig på eller också är det bara tillfällen. Men faktum kvarstår – jag iakttar och känner av och blir påverkad.

 

Storytelling

På vägen hem från flygplatsen härom dagen var det skönt att lyssna på radio och då gärna P1 – där det pratas mycket och det svenska språket flödar. Just den här dagen diskuterades det på programmet ”Korrespondenterna” om Almedalen och att nästan alla partier överutnyttjar stilgreppet att berätta om en namngiven person, om det var Yvonne, Tommy eller någons farmor. Men berättade hade alla gjort.

Det gör de för att beröra och beskriva hur verkligheten ser ut. Samtliga hade påstådda riktiga personer med fingerade namn, utom Annie Lööw som hade hittat på Tommy som ett exempel på hur många har det, en karaktär helt enkelt.

Kontentan av programmet var att det var ok att använda riktiga berättelser men inte att hitta på ett namn, för då förlorade talaren i ethos, trovärdighet. Personligen håller jag inte med. Det spelar ingen roll om det är en påhittad figur om det är sannolikt att den individen skulle ha kunnat vara verklig. Hur vet vi att de andra inte är påhittade även om de påstås inte vara det?

Det viktiga är ju om lyssnarna kunde ta till sig budskapet.

 

När alla gör lika

Det är klart att om alla partiledare körde samma storytellinggrepp så förlorade kanske berättelserna i styrka mot slutet av veckan, för det blev för uppenbart för dem som lyssnade vad talarna försökte göra. Det gäller att hitta sitt eget personliga sätt att uttrycka sig för att behålla trovärdigheten.

Att sticka ut har blivit ett sätt att göra sig hörd, att inte följa strömmen. Som Fredrik Backman gör i sina böcker om Ove och om mormor. Böcker med udda karaktärer, en stark sensmoral och en förmåga att knyta samman individerna med värme och kärlek sticker ut i dagens snabba, kalla, korthuggna och tuffa uttryckssätt.

 

Timing och målgrupp

För mig handlar det också om timing för den som tar emot och att det verkligen är rätt person som tar emot. Jag var mottagbar när jag läste boken och den berörde mig på djupet. För den handlar allra mest om relationen mellan en dotter, hennes mamma och mormor. Som adopterad och mamma till söner känner jag ibland en stark saknad efter en tillrättavisande, iordningställande, tröstande mamma och närvarande, omsorgstagande, älskande mormor.

Den saknaden bubblade upp i mig när jag läste boken, sida efter sida efter sida och jag grät. Det var förlösande men också brutalt att vid min ålder fortfarande känna en så stor tomhet. Det gör ont, därför blev jag berörd.

När politiker berör de som lyssnar handlar det om att de lyckas beskriva vad många känner igen från sitt liv. Det handlar om att de lyssnande inser att politikerna förstår, för det är precis så här det är.

Vad blir du berörd av just nu?

%d bloggare gillar detta: