Timing är allt – eller i alla fall väldigt mycket. Att befinna sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt kan ibland vara mer avgörande än alla kunskaper och erfarenheter du har med dig. Just när behovet eller en förfrågan uppstår gäller det att finnas där. Det kan vi göra förstås som många stora varumärken, genom att ständigt annonsera och skicka reklambudskap. Eller också kan vi göra det genom att nätverka.

Visserligen kan marknaden bli begränsad om du måste vara närvarande rent fysiskt. Det riktiga mötet är alltid givande och mer påtagligt än våra virtuella möten. I vilket fall som helst – att finnas där och då, irl eller url, gör skillnad. Idag var jag fysiskt närvarande vid ett frukostmöte här i stan. Som talare var stadens näringslivsdirektör inbjuden. Han berättade om hur näringslivskontoret arbetar, vad de har gjort och vad de har på gång längre fram.

Där och då slog det mig – de behöver mina tjänster. Jag vet vad jag kan erbjuda. Nej, jag vet inte om det blir affärer av, men jag vet att jag slog an en sträng och att jag fångade uppmärksamheten. Det är en bra start.

Vi pratar idag om att vi kan befinna oss var som helst och härarbeta, i vårt nya globala samhälle. En sanning med modifikation och långt ifrån en möjlighet för det stora flertalet. Men för en del av oss småföretagare är det verkligen en möjlighet. Fråga mig som just har påbörjat min digitala företagsresa.


 

Några tankar och erfarenheter som jag gärna delar med mig av runt det digitala företagandet och nätverkande.

 

1 Det är lättare att få en bra start om du redan har ett bra nätverk

Det tar tid att bygga upp ett bra nätverk, både i riktiga livet och online. Att ge sig ut på den kalla marknaden utan några som helst kontakter är fullt möjligt, men det tar betydligt längre tid. Med redan uppbyggt förtroende hos en större mängd kontakter går det fortare. Genom sociala medier kan du ha ambassadörer som redan vet något om dig. Deras vilja att dela, kommentera och referera hjälper dig på vägen.

 

2 Du behöver synas i riktiga livet mellan varven

Jodå, det går att bara finnas i den virtuella världen idag – men genom att göra nedslag på t.ex. frukostmöten, genomföra fysiska föreläsningar, ställa ut på en marknad, delta på en konferens, vara med på ett företagsevent – påminner du dina kontakter att du är verklig, att du finns mer än som en uppdatering på Twitter eller Facebook. Du ser till helt enkelt till att flytta fram din position i dina kontakters medvetande.

 

3 Återkoppla och visa din uppskattning

Vad många glömmer är vikten av att visa uppskattning, att återkoppla, tacka för ett trevligt möte eller en kommentar på LinkedIn. Det spelar ingen roll vilken sorts interaktion ni har haft, men visa att du har uppmärksammat och värdesatt den kontakt ni har haft. Varför ska du finnas i deras medvetande om du inte visar att du tänker på dem?

 

4 Dela, dela och dela

Ordet för dagen är dela. Du måste dela med dig, av erfarenheter och kunskaper, vad du uppskattar och tar del av. Vilka nätverk du besökt och vilka positiva upplevelser du har haft. Inte nog med att du alltså ska tacka den du direkt har haft kontakt med, visa också uppskattningen officiellt. Ge någon annan erkännande och du kommer att få detsamma tillbaka. Men det är du som måste börja – delar du med dig av andras framgångar, kunskaper och erfarenheter känner de sig sedda och erkända. 1-0 till dig.

 

5 Leverera

Jag inser precis att jag har två förfrågningar som jag redan borde ha levererat. Nej, det finns ingen direkt deadline, vilket gör det så lätt att låta det sjunka ner i högen. Men även de förfrågningarna och uppdragen måste få uppmärksamhet, avsatt tid och chans att bli levererat.

Idag har jag fortfarande ett antal som jag måste sträcka ut handen till och skapa kontakt/möte med – nu när jag fysiskt befinner mig på svensk mark och kan träffa mina kunder och potentiella kunder live. Det är genom mina fysiska möten som de digitala och globala uppdragen blir möjliga.

PS – på onsdag nästa vecka finns det chans att se mig föreläsa live! om du befinner dig i Västerås med omnejd. Dessutom mingel och gofika.  DS
inbjudan till workshop med LNA den 17-12

Anmäl dig här

%d bloggare gillar detta: