I morse när jag åkte i bilen för att göra lite ärenden kom jag till en rondell. Jag kan tala om att amerikaner har inte lika stor erfarenhet av rondeller som svenskar har. Hur som helst, jag skulle till vänster och tar därför vänsterfil och innerfil i rondellen. I högerfilen, utanför mig, har jag en stor silverfärgad SUV.

Eftersom den stora bilen inte blinkade eller låg i vänsterfil tog jag för givet att den skulle rakt. Det skulle den inte – den fortsatte i rondellen runt mot vänster. Eftersom jag skulle ut nu blinkade jag höger och höll vänsterfilen ut ur rondellen, in i vänsterfilen på den nya vägen. Min grannbil gav mig signalhornet och fingret. För den bilen ville plötsligt också in i vänsterfilen när hen lämnat rondellen. Och då menar jag precis när hen lämnade rondellen.

Självklart var jag förbannade och tänkte både en och två svarta tankar. För visst vet jag att jag har rätt. Kom och utmana mig om du vill – JAG VET att jag har rätt. Visst är det en rätt skön känsla, den där att veta att jag har rätt. Ibland betyder det mer att ha rätt än att vi kommer fram till en lösning. Nu skedde ingen olycka, men det kunde det ha gjort. För att jag VISSTE att jag hade rätt.

 

Vi har rätt till omval

Med gårdagens kaos i politiken under budgetförhandlingarna och resultatet, ett omval, känns det som om fler hellre vill ha rätt än att hitta den bästa lösningen. Sällan har väl det varit så tydligt och så transparent som nu – när ALLA är på Sociala Medier. (för det VET jag)

Det som oroar mig och upprör mig är hur många privatpersoner (dvs ickepolitiker) som VET att de har rätt. Deras utfall, infall, anfall, uttryck och intryck är allt annat än trevligt. Vi kanske helt enkelt har de politiker som vi förtjänar?

Många publicerar från sin synvinkel den enda sanningen: Här är några citat från Sociala Medier som jag har kopierat, helt anonymt. Från båda lägren ska tilläggas.

 • Det ska satsas på skolan i den föreslagna budgeten. Den som inte inser behovet måste levt under en myrstack i åtta år, eller helt enkelt sakna tillräcklig utbildning.
 • Så, Alliansen – är det inte dags att dra ut det där kvastskaftet som ni har djupt uppkörda i era …… och börja samarbeta för att stävja det som håller på att hända? Agera vuxet!
 • Det är inte ett uttryck för hans okunskap utan snarare ett bevis för att Stefan Löfven ligger MYCKET längre till vänster än vad hans sakfrågor understryker. I sakfrågorna har SL lagt sig nära Alliansen för att vinna tillbaka röster bland de som faktist inte är socialister. Efter valet har verkligheten visat hur långt till vänster han står och eftersom den socialdemokratiska lögnen om att det blåser vänstervindar inte är något annat än en lögn kommer han nu att bli bestraffad.
 • Det är en stor dag idag. Vet inte om jag ska fira att sossarna misslyckades och brutalt blev stoppade… Jag berättar efter omvalet i mars. Vi får hoppas att alla smarta, kunniga, utbildade människor samlar ihop sig för det nya valet, så vi slipper få samma situation igen. 
 • Ändå ser en del människor nu så rött och går igång så pass att man börjar misstänka att man har att göra med egoistiska byrackor som struntar i allt annat utom sig själva.
 • Blockpolitiken har räddat Sverige! Den har och håller socialisterna borta! Skillnaderna mellan vänster och höger är avgrundsdjup i ideologin! Problemet är att socialisterna ljuger och vill dölja sin mörka kärna med borgliga sakfrågor och lura folk genom att tala ner blockpolitiken…
 • Alliansen och SD: vilka tomtar! Vi har valt S till att leda landet och de andra sitter o surar och förstör! Vad är det för sandlådementalitet?
 • Mycket snack från sossepolitikerna och liten verkstad, många är hjärntvättade sosseoffer inte vill erkänna att Alliansen gjorde ett bra jobb och att vi har det bra i Sverige!
 • Finns tyvärr ingen annan att skylla på än statsministern. Han har klampat på som en elefant i en porslinsaffär utan att lyssna på varningar som han fick från första sekund efter valet!
 • MP är en styggelse och de som röstat på dessa pundare får sluta sniffa lim och röka på. Flowerpower dog för många år sedan!!!!
 • Reinfeldt klagade hånfullt på ”massarbetslösheten” han fick ärva för åtta år sen. Inser man inte det ironiska i att han lämnade efter sig mycket, mycket värre siffror än någon kunnat ana, så har man helt enkelt sovit…

Jag vet inte – men visst känns det som om vi står i en återvändsgränd, som om det är alldeles för många som har slutat lyssna på andra än de som tycker lika. Vi isolerar oss med likatänkande och slutar lyssna på vad det är som gör att någon har en annan åsikt. För att vi är så säkra på själva att det är vi som har rätt.

 

Jag har rätt att vara osäker

Personligen är jag mycket osäker. Jag har inte kunskap att ha ett helhetsperspektiv för Sveriges ekonomi och hur budgeten ska fördelas. Siffrorna är så stora att det är svindlande. Vet ni hur stor skillnad det är på en miljon och en miljard. Med risk för att inte vara precis, utan så där lagom flummig som politiker är… gör om det i sekunder.

1 miljon sekunder = ca 12 dagar
1 miljard sekunder = ca 33 år

Pengarna de bollar med, resultaten vi skulle kunna få, genomslagskraften en miljard har är sanslös. Jag förstår att det är viktigt att det blir rätt. Men vem vet vad som är rätt och är beredd att svära på att den vägen är den enda rätta? Risken är att det kan bli en riktigt otäck olycka.

Kör försiktigt där ute – och fundera på hur ni uttrycker er. Det ni uttrycker finns kvar och skickar mer signaler om er än vad ni anar. Jag har fått mig ett par rejäla tankeställare från en del av mina ”vänner”. Det skrämmer mig…

%d bloggare gillar detta: