KreativitetsUtmaningLimpa

Igår hade sonen och jag en diskussion om olika egenskaper. Ni vet när vi funderar på varför jag är som jag är, han är som han är och om han har fått den egenskapen från mig eller sin pappa. Vi jämförde oss alla i familjen och funderade på vem som är mest… ordningssam, fåfäng eller har störst tålamod. En sak var vi båda överens om, att jag är mest kreativ i familjen.

Men det fick mig att fundera. Vad är egentligen kreativitet? I en dels ögon handlar det om att ha anlag för det konstnärliga, vara duktig att måla, fotografera eller kanske brodera. I andras ögon är de som arbetar inom reklambranschen oftast kreativa.

Men hur är det egentligen med ingenjörer, konstruktörer och läkare… är de också kreativa? Jag antar att de flesta skakar om inte bestämt, så åtminstone något på huvudet. Egentligen borde det ju inte ha något med yrket att göra, utan vara mer personbundet. Hur som helst. Kreativitet är något vi konfronteras med i allt större utsträckning när det förväntas att du ska kunna uttrycka dig och förmedla budskap på ett övertygande sätt.

I min värld är kreativitet att kunna skapa något. Det kan vara allt från en text, till en tavla, en lösning på ett problem, en ny maträtt eller en prunkande rabatt. Men det kan också vara att få till den där ansökan till ditt drömjobb som gör att du sticker ut lite extra.

[Tweet ”Kreativitet handlar om att göra!”]

För att vara kreativ krävs det att du kan se förbi hindren men framförallt krävs det att du gör… att du agerar, att du biter tag i det du ska och börjar göra. Med andra ord är det något alla skulle kunna vara. Visserligen är det lättare att vara kreativ när du känner dig inspirerad och intresserad av vad det nu är du ska göra. Men ändå, det handlar om att ta fram målarstativet, trädgårdsspadarna eller öppna upp Adobes Illustrator på datorn.

Fast det är klart, ibland kan det behövas lite hjälp på vägen. Jag vet, för det är mitt jobb att vara kreativ. Dvs. att skapa något – dagligen. Ofta handlar det om texter för mina egna föreläsningar, artiklar och kurser. Men oftast är det till kund i form av ett nyhetsbrev, en artikel, en annons, en broschyr… något som kunden vill ha hjälp att skapa. Då gäller det att kunna prestera.

I morse hittade jag den här filmen och är tvungen att dela med mig.

 

Det var så länge sedan jag tecknade för hand, framförallt skrev texter med vackra typsnitt. Jag har en mapp på Pinterest där jag samlar typsnitt som verkligen är ett kreativt hantverk. Nu ska jag ta fram mina textpennor och bara vara kreativ, samtidigt som jag tänker på mina goda vän Susanna som är den duktigaste kalligraf jag vet.

För er som fortfarande sitter fast – här har ni en 10 dagars utmaning för att bli lite mer kreativa. Hjärnan är en muskel och behöver tränas lika mycket som andra muskler. Klicka på knappen och utmana dig själv att bli mer kreativ på 10 dagar.

Utmana dig själv här!
 

Lycka till!

%d bloggare gillar detta: