pope

Påven Franciskus har tagit världen med storm och har lovat att den katolska kyrkan ska reformeras, för budskapet är tydligt: ”Vi kan inte tillåta fattigdom.” Att den katolska kyrkan har förlorat anhängare är nog de flesta medvetna om. Tydligast märks det i Brasilien där de frireligiösa kyrkorna dyker upp som svampar i jorden. Någonstans har varumärket blivit skadat och lojaliteten är inte lika påtaglig. Kan en person som påven ändra det som under årtionde blivit skadat?

Igår lyssnade jag på P1 och programmet Konflikt. Programmets underrubrik var Påven, pengarna och paradiset. Jag tycker att det var ett spännande program ur ett varumärkesperspektiv. Här är en sammanfattning av programmet med ur mitt perspektiv.

 

Ethos handlar om trovärdighet

Att den nya påven Franciskus är populärare än någonsin, det märks tydligt. Påvens audiens är alltid fullproppad som en riktigt rockkonsert, flera timmar innan påven gör sin tur runt Petrusplatsen.  Många närvarande menar att den nya påven är ödmjuk och visar med sitt handlande att han menar det han säger. När fattigdomen sprider sig tycker de troende att det är viktigt att han adresserar den frågan. För de som besöker Petrusplatsen, de som är bara några meter från Vatikanstaten, där upplevs han som trovärdig. En ödmjuk biskop från Buenos Aires – räcker det för att ändra hela katolska kyrkan?

På skärtorsdagen valde han att åka till en av Roms förorter och ett ungdomsfängelse istället för att hålla den vanliga högmässan i Roms domkyrka. Där tvättade han fötterna på tio interners fötter till religiös gitarrmusik. Om det var konstigt och annorlunda, om det gav avtryck i omvärlden, om det visade att han menar vad han säger. So far so good.

Besöket handlade om att sätta fokus på de utsatta, på de som lever i utkanten av samhället, enligt fängelseprästen som anordnade mötet.

 

Men det rika Vatikanen då?

Visserligen åker påven varje vecka till förorten, men bagaget som Vatikanen har med sig med skandaler och rikedom som är enorm, räcker det? Många övertygade vill ju tro att det är möjligt. Är du lojal ett varumärke så hittar du gärna de argument du behöver för att fortsätta vara övertygad om att du har gjort rätt val från början. Det spelar ingen roll om det är bil- eller kameramärke, det gäller också religion.

Franciskus skrev på Twitter: ”Ojämlikhet är roten till sociala problem”. Därför har han själv valt att inte bo i Påvens lyxiga våning, utan ett mer sparsamt boende. Han åker en skruttig bil och har oftast enkla kläder. Till skillnad mot de andra kardinalerna har han tydligt tagit ställning. Det är bara det – att resten av organisationen hänger inte med.

 

Ett nytt kapitel

Experter på Vatikanen menar att det senaste året har varit som ett nytt kapitel för den katolska kyrkan. Jag tänker osökt på Skandia och fallskärmsskandalen för rätt många år sedan. Och reklamfilmen som sedan skulle bättra på deras rykte, där en grå gris sprang omkring på kontor med ordet rykte skrivet på ryggen. Slutrepliken var: ”Vi måste vara bättre än vårt rykte”.

Även om de flesta anställda på Skandia aldrig på något sätt hade gjort något orätt, åkte de med i restaureringen av ryktet. De var också tvungna att göra ”bättre”. När det gäller den katolska kyrkan verkar än så länge resten av organisationen inte vara med på tåget. Det finns ännu ingen reklam film om att vara bättre än sitt rykte och försöka mer än vad vi förväntar oss från den katolska kyrkan.

 

Inga löften bara förhoppningar

Franciskus ger inga löften, det är bara vanlig retorik och berättelser om hur människan egentligen i grunden vill vara god och därför kommer att ändra sig av egen vilja. Ett traditionellt kristet budskap. Fortfarande finns det kritiker som menar att påven bara säger det som följarna vill höra. En predikant som vill ha en större församling hellre än någon som står för de ”rena katolska värderingarna” – säger en annan expert på Vatikanen, om påven och hans kritiker.

Varumärken är ofta förhoppningar. Vi hoppas att vi ska se yngre ut av krämen vi just köpte. Vi hoppas att vi ska bli djupt förälskade på resan vi just bokade. Vi hoppas att tio kilo försvinner av energidrinken vi köpte och vi hoppas...

 

Kyrkan måste återta sin plats

Top of mind och top of heart – det är det vi säger om varumärken som är starka. Det första vi tänker på när någon säger ett ord och det första vi väljer om vi får välja helt fritt. Säger jag hamburgare… vad tänker ni på då? Kanske McDonalds, men jag är ganska övertygad om att ni hellre väljer en hemmagjord, grillad i trädgården, med färsk sallad från den egna odlingen.

Idag är den katolska kyrkan inte ens första valet för en stor majoritet av religiösa i Brasilien som tidigare var katolicismens starkaste fäste. När en ärkebiskop i Rio de Janeiro genomförde en mässa då han just blivit utsedd till Kardinal, en stor händelse, var det bara 40 personer som deltog.  Alla gråhåriga och till åren komna. Ett varumärke som har sin lojalitet hos en åldrande population.

 

Nej, jag har inget svar

Och jag är inte ens troende. Men jag tycker att det ska bli spännande att se vad som händer. Vad händer med en religion som inte hänger med i sin tid? Vad händer med varumärken som blir kantstötta? Vad händer?

 

 

Lyssna på hela programmet här.

 

 

 

%d bloggare gillar detta: