En vecka efter Juholts medverkan i Skavlan deltar Reinfeldt i Hellenius Hörna, långt från lika välrenommerat som Skavlan, men ändå det som står till buds fredagen efter Juholts inlägg, smart eller?

Twitterflödet under #hellenius är något annorlunda än från förra veckan. Några kritiska och ifrågasättande kommentarer som t.ex. ”Nu är det över. Nu kan jag öppna ögonen och sluta hålla för öronen” och ”Vad ska man egentligen tycka om att landets mäktigaste man får sitta i tv på primetime och inte få en enda kritisk fråga?” fanns i flödet. Några inlägg var  t.o.m. lite subtila, är det kritik eller bara funderingar och kommentarer om specifika uttryck undrar jag.

Men övervägande var mer positiva, som t.ex. ”Smart drag av statsministern att vara med i #hellenius hörna. Är han så rolig på riktigt eller lär det bara en skicklig manusförfattare?” och ”Grym #Reinfeldt i #Hellenius hörna. Mycket grym! Den kvällen på året när tv4 spräcker tv-tittargränsen med miljonen. Sammanträffande?”

Visst saknades det kritiska frågor om politiska ställningstaganden, men Hellenius är ju Hellenius, inte Skavlan. Vad jag funderar på är om vi ska kunna dra några liknelser över huvudtaget? Tja, kanske. På frågan om Fredriks medarbetare vågar ta med saker som pennor etc, från hans kontor, svarade han:

”ja… många av dem har ju slutat nu.”

Det skulle kunna likställas med Juholts kommentarer om att han anställer de som ifrågasätter honom. Men här hos Hellenius, blev det sagt med ett leende och glimten i ögat  av Reinfeldt. Det var så solklart att det var ett skämtsamt uttryck. Någonstans i mitten fångar Hellenius essänsen av skillnaden med förra veckans Skavlanprogram:

”Det är det jag menar. Du svarar inte på frågan. Du gör poäng av det och får applåder.”

Om hur politiker mediatränas, blir skickliga på att undvika frågan och alltid behålla lugnet. Jag måste nog sålla mig till en twittrare som sa: ”Reinfeldt mycket bra ikväll #hellenius”  Reinfeldt har helt klart skickliga rådgivare hos sig. Budskapet och uppmaningen måste ha varit tydlig: Bjud på dig själv! Och det gjorde han.

 

 

%d bloggare gillar detta: