Häromdagen såg jag igen en av de där skrämseluppdateringarna som brukar dyka upp med jämna mellanrum i Facebooks flöde. Ni vet den där om att de ändrar sekretessinställningarna så att du inte längre har någon som helst kontroll vad som publiceras i ditt namn. Så här står det:

”Alla era poster kan bli offentliga imorgon. Även de budskap som har tagits bort eller bilderna inte tillåtet. Det kostar ingenting för en enkel kopiera och klistra in.
Bättre sent än aldrig är rätt. Kanal 13 nyheter pratade just om denna förändring i facebook är integritetspolicy. Jag ger inte facebook eller någon enheter associerade med facebook tillstånd att använda mina bilder, information eller tjänster, både tidigare och kommande. Genom detta uttalande meddelar jag facebook att det är strängt förbjudet att lämna ut, kopiera, distribuera, eller vidta andra åtgärder mot mig på grundval av denna profil och / eller dess innehåll. Innehållet i denna profil är privat och konfidentiell information. Kränkningen av privatliv kan straffas enligt lag (ucc 1-308-1 1 308-103 och romstadgan).
Observera: facebook är nu en offentlig institution. Alla medlemmar måste skriva en lapp så här. Om du vill kan du kopiera och klistra in den här versionen. Om du inte publicerar ett uttalande minst en gång kommer det att vara taktiskt tillåter användning av dina bilder samt informationen i profilen statusuppdateringar. Inte dela. Du måste kopiera och klistra in”

Som vanligt är det en falsk uppdatering som har förekommit flera gånger. Här är ett youtubeklipp som förklarar tydligare hur du kan veta att just den här är falsk. För att inte tala om den dåliga översättningen. Den om något borde göra att vi misstänker att inte allt är som det borde vara.  Vad tycker du om meningen: ”…att vara taktiskt tillåter användning av dina bilder samt informationen i profilen statusuppdateringar.”?

Här kan du se en förklaring till varför det här inlägget är helt uppåt väggarna. Källkontroll när den är som bäst.

 

Däremot gör Facebook uppdateringar med jämna mellanrum som kan vara bra att hänga med på. Just nu har de t.ex. förändrat hur annonseringen fungerar. Med andra ord hävdar de själva att de vill göra annonserna du ser attraktiva för just dig. Du kan läsa om uppdateringen här.

Det skulle ifs kunna uppfattas som bra och tilltalande. Nu ska du alltså bara få se sådant som du verkligen är intresserad av. Den stora frågan är förstås: Hur vet de det? Jo, för att de är proffs på att samla in information om dig.

Det är antagligen ingen överraskning att Facebook vill samla in så mycket information om dig som de kan. Även om de inte tjänar pengar direkt från dig så är all information de har om användarna hur värdefull som helst. Utifrån vad du har sökt på tidigare och vad du gillar eller delat har de under åren samlat massor av information om dig. Det är klart att de idag tror att de vet vad du vill ha.

Om du inte vill att Facebook ska kunna samla in information om dig utanför deras plattform kan du göra några förändringar i dina inställningar. På det här sättet begränsar du hur mycket information som du frivilligt delar med dig av. Jag ska visa dig hur.

För det första finns det en sida som visar vilka ämnen, teman som du har visat extra mycket intresse för och därmed är den bas för annonsering Facebook grundar sina beslut. Du kommer kanske att bli chockad att se hur mycket de tycker att just du är intresserad av.

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 14.27.07

 

Bara genom att gå in på din egen sida för vilka annonser du sannolikt får mer av idag, kan du få en uppfattning om vilken ofantlig mängd av olika val det finns. Redan här finns det all anledning att göra en del rensning. Som du kan se har jag närmare 300 ämnen registrerade som intressanta för mig. Eller hur – hur kunde det bli så många???

Det här är information som Facebook har samlat in genom vad du har gillat tidigare men också genom alla de tillfällen som du har valt att logga in på något ställe genom att använda ditt Facebookkonto. Nu är det bara för dig att gå in och välja vad som ska vara kvar och vad som ska bort.

Du kan också göra inställningar under annonser. För att få så lite annonser som möjligt borde dina inställningar se ut så här:

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 14.32.36

Alldeles för ofta har vi inte gjort några egna val alls utan låter Facebook tuta och köra för fullt. Men genom att ta kontroll hindrar vi Facebook att plocka ut vår intressen och exponera oss för ovälkomna annonser.

Det kan ju vara så att du vill visa dina vänner vilka sidor du gillar – då kan du göra det. Då väljer du att göra det under Annonser med mina sociala aktiviteter. Då kan det se ut så här:

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 14.34.57

Under knappen som här på bilden är markerad Ingen kan du också välja Bara mina vänner. Är vi sparsamma med vad vi gillar och gärna vill få våra vänner att gilla samma sidor som vi gör, kan det ju finnas anledning att behålla det här alternativet för att visa vänner.

 

Facebook och appar

Genom åren har du säkert precis som jag gett en mängd appar tillåtelse att kommunicera med Facebook. Om inte annat har du valt att logga in på en eller annan app via ditt Facebookkonto, för att det är bekvämt helt enkelt och gör att du slipper hålla reda på ännu en inloggning. Jag vet att jag har varit alldeles för givmild och lat när jag väljer att använda Facebook som min inloggning. Här kan du hitta vilka appar som du just nu har öppna för Facebook.

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 14.40.03

Personligen höll jag på att trilla av pinn när jag insåg att jag har tillåtit 154 appar att använda mina kontaktuppgifter och min inloggning via Facebook. Inte undra på att Facebook vet så mycket om mig. Ärligt talat vet jag knappt vad hälften av dem är och hade ingen aning om att jag loggat in via Facebooks ID.

Om du flyttar musen över en av apparna får du två alternativ – antingen kan du redigera inställningarna för just den appen eller så kan du ta bort möjligheten att logga in med Facebook helt, och därmed tagit bort kopplingen mellan Facebook och appen.

Har man över 150 appar som är ihopkopplade med Facebook så tar det förstås lite tid. Men… med tanke på vilken information jag annars ger bort kan det vara värt investeringen i tid. Bara den rensningen gör att jag känner mig betydligt nöjdare och tryggare.

Det finns ännu mer du kan göra.  Om du stannar kvar på samma sida och scrollar ner lite hittar du följande tre rutor.

 

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 14.41.42

 

Bl.a. kan du titta på rutan där det står Appar som andra använder. Klickar du där så poppar en ruta upp med flera alternativ som kan vara ibockade. Ju fler som är markerade ju mer information delar du med dig till dina vänner som loggar in med sitt Facebookkonto.

De 154 appar som jag själv har loggat in med – påverkar alltså mina vänner om de inte har kontroll på den här rutan. Precis som alla mina vänner påverkas av vad jag delar för information om jag inte är noga med vad jag har markerat här.

Skärmavbild 2016-06-27 kl. 17.26.55

Som du ser har jag bara fyllt i att dela med mig av aktiviteten i just den appen, ingenting annat. Du kan förstås välja att inte dela med dig av någonting eller välja något av de andra alternativen. Det är upp till dig. Men nu har jag iaf visat dig möjligheten. Vilken tur att du läser den här artikeln. 😉

 

Facebook ser dig alltid

Det finns också anledning att  fundera på hur Facebook håller koll på var du är. Sannolikheten är ganska stor att du har Facebookappen på din mobil och att du både en och två gånger har checkat in på det ena eller andra stället.

Du kan nollställa din platshistorik för att täppa till ytterligare ett ställe där Facebook hämtar information om dig. Det gör du genom att i din mobilapp välja Fler… de tre strecken längst ner till höger i menyn.

Sen väljer du Vänner i närheten och där det lilla kugghjulet högst upp till höger i det blåa fältet. Där hittar du platsinställningar och under den rubriken platshistorik som du ser som en grön knapp om platshistorik är aktiverad. Avaktivera och Facebook spar inte längre dina platsaktiviteter.

Sååå… känns det bättre nu? Har du fått lite kontroll på vad du delar med dig av och vad du vill hålla privat. Jag tycker absolut att integritet är viktigt. Men utan kunskap är det lätt att skräckinlägg som det jag refererade till i början snart uppfattas som en sanning. Ta kontroll och känn dig lugn och trygg.

Lycka till.

%d bloggare gillar detta: