Jag vet inte om det bara är jag som börjar bli gammal. Men nog har jag reagerat med både ilska, uppgivenhet och frustration. Jag tänker på alla dessa unga tjejer som tar kort efter kort efter kort på sig själva i konstiga poser, men framförallt med plutande munnar.

selfisar

Jag föreläser regelbundet på Yrkeshögskolan och andra högskolor som t.ex. Mälardalens högskola. Oftast pratar jag om kommunikation person till person. Men också hur du kommunicerar på Sociala Medier och hur det påverkar ditt personliga varumärke. Länge brydde jag mig inte om alla plutande munnar, utan konstaterade i min anda av förutfattade meningar, att det bara var ”dumma blondiner” (vilket det självklart inte var eller är). Men när sedan några av de ungdomar som jag har runt omkring mig började uppdatera sina bilder med onaturliga poser och suktande blickar blev jag allvarligt oroad. Tjejer som jag respekterar och vill tro är riktigt smarta.

Vad sjutton hakar! Vad håller ni på med? Varför gör ni på det här sättet? Jag förstår inte! Är ni helt…

Ni vet, hela arsenalen av upprörda tankar for genom mitt huvud. Jag skulle vilja ta tag i dem och ruska om dem riktigt ordentligt. Inte nog med att vi har modeller som snart är nere på minusSize istället för noll, nu ska vi också fotograferas på ett sätt som är allt annat än smickrande. När bilderna sedan finns på tjejernas offentliga kanaler och synliga för alla… Personligen skulle jag aldrig anställa en tjej som har en profil på t.ex. Facebook som är översållad med bilder av henne själv och dessutom med nämnda sortens poseringar. Det inte bara säger till mig att det är en tjej med dålig självkänsla (ja, jag vet, jag har förutfattade meningar) men det säger också att hon inte fattar bättre. Och jag vill anställa smarta tjejer!

Oavsett om jag har rätt eller fel, så är det fler än jag som drar slutsatser av alla dessa fotografier. Många delar min mening, kanske den yngre generationen inte gör det. Jag har många år kvar till pension och kommer under den tiden antagligen vara involverad i ett antal tillfällen där det gäller att anställa en ny medarbetare. Tjejer med plutande munnar är inte på min prioriterade lista.

Jag bara undrar: ”Vafför gör de på detta viset?” – Astrid Lindgren var en smart kvinna och jag är säker på att om hon fortfarande hade varit i livet hade hon hittat ett sätt att beskriva fenomenet och belysa det så att alla kan förstå. Varför gör ni så här?

 

 

%d bloggare gillar detta: