Det är dags för deklaration. Som svensk vet vi att om du inte har något speciellt att deklarera och allt är som vanligt – kan du t.o.m. göra det genom ett sms. Over here är det annorlunda. Vår goda vän som också kommer från ett europeiskt land gjorde vid lunchen idag en utförlig beskrivning av den tid och den petimeternoggrannhet som krävs för att lämna in en deklaration in the US. För honom, som har gjort det minst fem gånger tar det fortfarande minst åtta timmar produktiv tid att få alla fakta och detaljer med varje år. Jösses vad har vi gett oss in på.

Vi inser att vi under året har sålt vårt hus i Sverige kan ställa till problem men att vi faktiskt flyttade hit först i november/december. I våra huvuden borde det därför vara föga mycket att rapportera till de amerikanska myndigheterna. Uppenbarligen är alla förändringar på alla konton, både här och hemma i Sverige av vikt. Men betyder försäljningen att vi behöver deklarera den aktiviteten både hemma i Sverige och här?

Hjälp! alla revisorer i världen – varför måste det vara så komplicerat?

Form 114A, 3520-A, 7004, travel calendar, U.S. organizer… Form 1099R, Form W-2, 1099-R and so on…

IMG_1171

 

Flera byråkratiska enheter

Men faktum är att det är mycket av det här vi har sett i USA. I veckan skulle vi se till att ta våra körkort för South Carolina. Vi hade en hel ”bibba” med papper med oss. Vårt visa, våra pass, våra svenska körkort, våra internationella körkort, ett brev från arbetsgivaren, taxpapper m.m. Alla papper stämplades, kopierades och skrevs av innan vi ens fick göra det teoretiska provet. Allt kändes mycket högtidligt och allvarligt.

Väl vid datorn för att klara testet… jag lovar, det blev inte mer än 25 frågor – sen var vi klara och hade klarat testet. What..? behöver jag inte kunna mer än att svara rätt på knappt 25 frågor? Ok… men då var det själva körning. ”Sorry mam, you can´t drive today because it´s raining. We don´t do the driving if you need to use your wipers.” Är de sant? Men om jag behöver köra bil när det regnar då, får jag göra det? Så nu måste vi åka tillbaka i morgon bitti, för då tror vi att det är fint väder – så att vi kan köra upp.

Vi förstår liksom inte. Så mycket administrativt pappersarbete och så lite ansträngning för den teoretiska delen och sen bara få köra i fint väder?

 

Betala med check?!

Bankvärlden är likadan. Här finns det fortfarande inga kreditkort med chip, vi drar kortet med magnetremsan – och just ja… använder checkar. Alla använder checkar. En del betalningsmottagare tar inte emot annat än checkar – så även om jag betalar min räkning via Internet, skickar banken ut en fysisk check till företaget som sedan går till banken och får den inlöst. Sanslöst gammalmodigt tycker jag.

Ibland är det lätt att säga: Tacka vet jag Sverige!

syren

 

 

%d bloggare gillar detta: