Jag har nyligen läst artiklar och tittat på YouTubeklipp om det där med att påverka andra utan att de egentligen vet om det. Ni vet när vi tror att vi har bestämt själva men egentligen har en massa små signaler redan påverkat oss.

Häng med ska jag förklara.

De flesta av oss vill gärna tro att vi har kontroll över våra egna tankar och tar beslut som är väl genomtänkta. Själv kan jag faktiskt börja skratta när jag inser alla de gånger som jag har gått på alla trix som finns i boken. Tänk då på alla gånger som jag inte insåg hur påverkad jag har blivit.

Personligen har jag själv använt mig av Kjell Enhagers glassboomerang många gånger. Ni vet där du säger: ”Jag vet att du inte vill X, men om du skulle vilja, hur skulle du göra då?” Vad som händer är att hjärnan går igång på lösningar och snart så börjar min man att bygga en altan eller skruva upp en hylla. 🙂 Jag vet att det fungerar!

 

Forskningen bekräftar

Vad vi vet från psykologiforskning är att många av besluten som vi tar är tagna under påverkan av något som vi inte är medvetna om. Frågan är ju om vi kan lära oss vilka trix som finns, för att stå starka emot, men också för att använda oss av några knep själva när vi vill ha vår vilja igenom.

Visst du t.ex. att du är dubbelt så stor chans att du väljer en rätt på restaurangmenyn som står högst upp eller längst ner. Helt enkelt för att det är det första du ser. Skulle någon fråga varför du valde kycklingen skulle hen antagligen svara för att de ville ha den.

Så även fast vi har blivit påverkade argumenterar vi utifrån att vi tror att vi ville något redan innan vi kom in på restaurangen.

Eller som Jennifer McKendrick på universitetet i Leicester upptäckte när de gjorde en undersökning där de sålde vin. De spelade helt enkelt fransk eller tysk bakgrundsmusik och märkte att det påverkade vilken sorts vin folk köpte. Med fransk musik köptes förstås franskt vin.

Faktum är att det mesta påverkar oss. Visst du t.ex. att om en telefonförsäljare tittar på en bild av en atlet som vinner ett lopp, påverkas och får normalt mycket bättre resultat. Eller om du en kall dag ger någon en kopp med varm choklad så uppfattas du som en mycket varmare person.

Hur upplever du om du möter någon som doftar lika ljuvligt som en sommaräng eller om du möter någon som stinker som sopor?

 

Fyra saker att vara uppmärksam på

1  –  Frågor skapar tankar

Ungefär som i Kjell Enhagerexemplet ovan kan frågorna varieras. ”Varför tror du att det här skulle vara en bra idé?” eller ”Vad tror du det skulle vara för fördelar med X?” Det kan ju låta uppenbart, men att låta någon övertyga sig själv är ofta den bästa medicinen.

Ungefär som när en säljare får svaret att det är för dyrt och ställer följande fråga: ”Om vi hade samma pris som konkurrenten, skulle du välja oss då?” Svarar kunden Ja, blir följdfrågan enligt samma mönster som de andra frågorna, nämligen: ”Varför det?” Så kunden räknar upp alla fördelar med dig som leverantör. Sen behöver du bara avsluta med: ”Hur mycket är det värt?”

När någon övertygar sig själv så är de också mer lojala till sitt beslut – ungefär som om det har varit deras idé redan från början.

[Tweet ”Du är mer lojal ett beslut du tror att du bestämt själv!”]

2  –  Vad lägger vi ögonen på först

Vi vet att det vi ser stannar undermedvetet kvar i våra tankar. Det vi ser först påverkar oss av någon anledning mest. I affärer blir det uppenbart. Vad finns i ögonhöjd och vad placeras där vi ofta slänger en blick, som godis vid kassan t.ex.

Det vi först blir erbjudna väljer vi. Det finns ingen logisk förklaring till varför vi agerar på det sättet. Men statistiskt så väljer vi det första alternativet, under förutsättning förstås att det andra alternativet är någorlunda likvärdigt. Om du är nyfiken kan du läsa mer här.

 

3  –   En beröring kan göra skillnad

Jag är känd för att lägga handen på alla jag pratar med. Det är först på senare tid som jag har blivit medveten om mitt eget beteende och också att det faktiskt har en påverkan.

När någon lägger en hand på din axel eller arm och tittar dig i ögonen blir du mycket mer öppen för förslag. Jag behöver inte påpeka vad det betyder när och om du är singel och letar efter en partner? 😉

beröring

Men det betyder också att du kommer närmare någon, mer intimt betyder svårare att säga nej. Så enkelt är det. När vi inom retoriken och presentationstekniken talar om hur viktigt det är att avståndet till den du talar med är rätt så ingår också den intima sfären. När vi är så nära att vi antingen ryggar tillbaka eller känner oss förtrogna.

 

4  –   Hur snabbt du talar kan vara avgörande

Telefonförsäljare får ofta lära sig att snabbt avgöra vilken hastighet den som svarar pratar med. Genom att tala i samma hastighet skapar du ett gemensamt band och det är därifrån lättare att påverka.

Det visar sig också i undersökningar att om du först är snabb och angelägen om att få ett beslut, jäktar på lite … men när du kan se att beslutet är fattat, lugnar ner tempot, kan du lättare få det resultat du vill ha.

Tänk på hur magiker gör. De vill att du ska fokusera på det första du kommer att tänka på. Redan där har de styrt in dig på en tanke de vill att du ska ha. Sedan lugnar de ner tempot, för att du ska känna och tro att du har valt det du har valt med omsorg.

Små saker påverkar oss. Personligen tycker jag att det är helt ok. Så länge inte någon medvetet försöker manipulera och lura mig till någon oetiskt och olagligt. Vi lever i samma värld allihop, vi fungerar likadant och vi interagerar ibland medvetet och ibland omedvetet. Jag kalla det mänskligt, vad kallar du det?

 

Här är YouTubeklippet som jag tittade på och också delade på Nordinspires Facebooksida.

%d bloggare gillar detta: