Det har varit en del funderande runt hur vi får använda bilder i våra bloggar och på t.ex. Facebook. Faktum är att det är lätt att följa strömmen och göra som alla andra. Bilder som vi upplever har cirkulerat runt borde ju vara till allmänt användande, eller hur? Men som många har sagt, det är alltid någon som äger ursprungsbilden. Många av bildbankarna på nätet har ju haft ett fåtal tillgängliga och användbara bilder – men de blir ju snart igenkända eftersom fler än en person väljer att använda dem. Ungefär som alla illustrationer som följer med i PowerPoint (hemska tanke).

En del av bildbankerna har ändå förstått att ändra hur vi kan använda deras bilder eftersom beteendet finns där. Nu har t.ex. Getty Images gjort en stor del av sin bildbank tillgänglig för oss som behöver bilder i bloggar och facebookinlägg som inte är av kommersiell typ.

gettyimagesgettyimages2

Vi gör helt enkelt lidadant som vi gör på YouTube – kopierar en länk och får bilden där vi vill ha den.

gettyimages

Många av bilderna har hög kvalitet och är riktigt, riktigt bra. Jag som tillbringade hela dagen på golfbanan i tisdags försökte ta några bilder med min mobil – men det är klart – att jag aldrig kan komma upp i samma kvalitet på bilderna som de här, från Getty.

[xyz-ihs snippet=”Golfbild”]

Det tar ofta lång tid att hitta bilder som faller åtminstone mig i smaken. Men med stora bildbibliotek som Gettys, är sökvägarna och kriterierna otroligt väl utvecklade.

What we’re trying to do is take a behavior that already exists and enable it legally, then try to get some benefits back to the photographer primarily through attribution and linkage,”
Craig Peters, senior vice president of business development, product and content at Getty Images, told CNET Australia.

Jag kommer att fortsätta att använda både egna bilder, men också säkerställa att de bilder jag har är royaltyfria. Det är min fasta övertygelse att vi alla har ”lånat” en och annan bild någon gång. Men med bättre kunskap och bättre verktyg behöver vi aldrig mer känna dåligt samvete.

[xyz-ihs snippet=”datakommunikation”]

Vad tycker ni – kan det bli enklare?

%d bloggare gillar detta: