I natt sov jag så där oroligt som vi gör ibland. Jag for in och ut ur sömn och drömde osammanhängande. Bilderna studsade fram och tillbaka på insidan av mitt huvud – men en bild blev kvar. Hur en humla flyger sådär ostrukturerat som bara humlor kan göra. Samtidigt var jag medveten om att det var natt och undrade om humlor sover på natten. Konstigt, eller hur, hur en del bilder blir kvar till medvetandet checkar in.

humla

Jag samlar på ovanliga händelser och reflektioner som jag har, läser, ser och upplever. De är fantastiska att använda som inledningar på föreläsningar, presentationer och tal. När jag utbildar i presentationsteknik fokuserar jag en stor del på just inledningar. Övningar för att öva just inledningar är oändliga. Men de flesta av oss är dåliga på hitta spännande och fångande inledningar och övar alldeles för lite på just det.

 

En bra inledning kan göra en hel presentation

En bra inledning kan få dig att just checka in på din föreläsning eller presentation. Den får dig att bli avslappnad och omedvetet medveten. Ni vet den där känslan när du plötsligt kan slappna av och låta orden flöda av sig själva, för berättelsen finns där. Det känns som om du står och pratar med din bästa vän.

Ofta är det en bra start att just referera till något som du själv har varit med om, nyligen eller längre tillbaka spelar ingen roll. Personligen tycker jag om att använda inledningar som ligger i direkt anslutning till att jag kliver upp på scenen. Det kan vara att jag knyter ihop dagens ämne med vad jag just har hört på radio eller läst i en tidning. Oavsett vad jag väljer för inledning så har jag övat så pass mycket på hur jag gör för att koppla ihop det till mitt ämne.

 

Öva med ord

En övning jag ofta gör är när jag har en hel hög med kort som det står ord på. Substantiv, verb eller adjektiv – det spelar ingen roll. En massa ord från gul till elefant till organiserar. Du drar ett kort (eller för den delen sätter ditt finger på ett ord i en ordlista) och låter dig inspireras av det. Utifrån det ordet ska du sedan presentera dig själv.  Om det nu står tussilago eller julgran eller spjutspets eller hetlevrad eller pudrar så får du helt klart olika presentationer av dig själv.

Om det känns tillgjort och krångligt – kanske, men det är en övning i att hitta andra inledningar.

På ett av korten jag har står det sandal. Flera gånger har jag hört presentationer av kursdeltagare som har relaterat till hur mycket de älskar att resa och gå med sandaler i den varma sanden, eller hur de har gjort illa sig vid något tillfälle och var tvungen att använda sandaler på jobbet i flera veckor eller…

 

Sandaler blir mitt ord

Igår köpte jag sandalerna som jag suktat efter länge. Men det är först här och nu som jag har tyckt att de passar.

IMG_1508

De här sandalerna skulle kunna vara inspiration till en inledningen på min föreläsning om hur det är att vara expathustru i södra USA. Det skulle kunna låta någonting så här:

”När jag först packade för att flytta till South Carolina insåg jag att alla mina vinterkläder behöver inte följa med. Nästan alla svarta kläder är kvar hemma i Sverige. Jag kände mig ganska nöjd när jag hade packat alla sommarkläder och insåg att det är så här mitt nya liv kommer att se ut nu. Vad jag inte insåg var att det är varmare än så. Mina sommarkläder är alldeles för varma, långärmade, täckande och svettiga för att klara klimatet där jag nu bor. Det går knappat att använda andra skor än väldigt öppna sandaler…”

Fortsättningen skulle antagligen handla om alla andra saker som jag inte hade en aning om innan jag väl kom hit. Men det viktiga i det här är att jag lät kortet med ordet sandal och mina nyligen inköpta sandaler leda mig in till en inledning.

 

Men humlan då?

Att jag sov dåligt i natt berodde också på att värmen är verkligen här nu. Idag kommer en servicekille och ser över vår AC. När du ligger där och svettas, har svårt att sova men ändå är trött, då tänker du konstiga tankar. Jag tyckte att jag hörde en humla utanför fönstret och… vips så kom tanken: Sover humlor på natten? Den skulle också ha kunnat vara en inledning på berättelsen om mitt liv som expathustru. Med största sannolikhet kan jag hitta tusentals andra inledningar.

Är det någon som vill utmana mig – ge mig ett ord så ska vi se om jag kan knyta ihop det med föreläsningen: Mitt liv som expathustru.

 

%d bloggare gillar detta: