Jag kommer ihåg när Juholt var hos Skvalan. Kanske var det just den intervjun som gjorde att han tvingades avgå. Jag kommer ihåg att jag var upprörd då, och jag kommer ihåg att jag var tvungen att skriva om det. Mitt inägg hittar du här. 

Den här gången är jag inte fullt så emotionellt berörd. Men när jag lyssnar på vad han säger, när jag nu kan läsa vad han sa… Tja, vad kan jag säga…. läs själva. Allt som ligger bakom ett grönt streck är direkta citat från Stefan Löfvén. Det som står där emellan är förklaringar till vad Skavlan lade till för inlägg mellan citaten.

 

Det är allvarligt läge för landet, det ska, det ska vi vara tydliga med att det är. Men det var ingen som sa att det skulle vara ett lätt uppdrag.

 

Skavlan om vad som skedde i rummet där beslutet om nyval togs.

”Ja, det skedde i regeringssammanträdesrummet och före det så har det förstås varit mycket diskussioner, funderingar, man vrider på olika alternativ. Jag själv går och funderar på det några dagar, vad, vilket alternativ ska vi välja.

Jag kan då konstatera att det kommer att bli ett mycket ovanligt beslut, ett historiskt beslut i den meningen att det är så länge sen, som du själv sa, som det här inträffade, 1958.

Men det är också så att Sverige är i ett unikt politiskt läge. Vi har en helt ny politisk karta i Sveriges riksdag. Och det gäller nu för oss alla att förstå det.”

 

Skavlan beskriver situationen i Sverige med Sverigedemokraterna.

”Vi ska vara tydliga med vad det här är för ett parti.

Deras rötter, när den nuvarande partiledaren, blev parti…, när han gick in i partiet, då var det här ett parti som hade hakkors på sina möten. Deras ledare valde att, att dekorera rummet med hakkors. Då förstår alla vilka rötter vi talar om.

Det här är ett parti som säger att det farligaste som har hänt sen Adolf Hitler, det är muslimer. Det här är ett parti vars företrädare går här på gatorna med järnrör och kallar unga kvinnor för lilla hora.”

 

Skvalan om att chans att försvara sig för de som inte är närvarande.

”Men så är det

Och det är precis av det skälet att nu har vi en ny politisk karta i Sverige. Och det är inte bara det, det partiet finns i riksdagen, de är invalda i riksdagen och har sina platser där.

Sen är det fyra föredetta regeringspartier som nu är i opposition och så har vi tre partier till.

När vi gick till val så var vi överens om, alla sju andra partier, förutom Sverigedemokraterna, att här gäller det att se till att skapa en ordning i Sveriges riksdag, så att Sverigedemokraterna inte får ett avgörande inflytande.

Och då är, finns det bara ett sätt att göra det. För ingen av de andra blocken har majoritet. Det finns bara ett sätt att klara det. Det är att samarbeta.

Jag försökte flera gånger få till ett samarbete, men när det inte gick och istället då de fyra förut… borgerliga partierna valde att få en majoritet, att låta sig få en majoritet med Sverigedemokraterna då har vi ett nytt politiskt läge.”

 

Skvalan om att Alliansen och att låta sig bli röstade på och Löfvéns eventuella besvikelse

”Nej, besvikelsen är att före var vi överens. Det här är väldigt viktigt.”

 

Skavlan om vad det var överens om att Alliansen inte skulle rösta på sin egen budget

 

”Det är, det är inte det som är poängen utan poängen är att vi var överens om att vi skulle inte låta oss få en majoritet beroende utav Sverigedemokraterna.

Och det innebär…”

 

Skvalan om konsekvensen av det som skedde

”Nej, det finns en annan konsekvens och det, och det är en annan, det är ett annat sätt att hantera det. Och det är då att förhandla tillsammmans så att man får ett annat alternativ som, som får en majoritet. Och det är precis det här som krävs i det läge när vi får en ny politisk karta, en ny verklighet, då måste man tänka lite annorlunda.

Det går inte att sitta och tänka i varsitt dike då utan då gäller det att hitta broar.”

 

Skavlan om att skylla på varandra

”Nej, vi måste alla ta ansvar.

Men det går, det går inte att sitta och skylla på varandra. Jag ska ta mitt ansvar. Det är oerhört viktigt.”

 

Skvalan om Löfvéns ansvar

”Mitt ansvar är att se till att ta kontakt med de andra partierna. Att diskutera med dem. Ställa frågan – är ni beredda att samarbeta med oss för att få till en budget?

Det gjorde jag den 18 september några dagar efter valet. Då satt jag med var och en så här och frågade: Är du beredd att diskutera min budget med mig, tillsammans med oss så att vi får en majoritet? Då var svaret nej.

I tisdags kväll, frågade vi igen. För att undvika nu en situation där vi får en svår politisk kris – är ni beredda då att diskutera och svaret var nej.

Och det konstiga är… Jag tror ju att de allra flesta här är ju inte heltidspolitiker.”

 

Skavlan om om att Löfvén inte varit heltidspolitiker så länge

”Nej, men det kanske är det som är skillnaden. Det kanske precis är där skillnaden ligger.

Det för att jag förstår inte att man låter sig väljas till politiker, man har lön för det, man kan vara med i TV och ställa upp på intervjuer, men när det gäller vardagsarbetet och får det, få det att fungera, att Sverige ska regeras, då var det stopp, då fanns det ingen vilja till politisk överenskommelse.”

 

Skavlan om politiskt hantverk som vardagsarbetet

”Ja, inte just det här att det blev på detta sätt. Men det finns vardagsarbete i politiken som man måste ha respekt för.

För ett år sedan förutsåg jag faktiskt att vi kunde få ett sån´t här valresultat, att det skulle bli svårt. Och då började jag diskussionen, hur bryter vi upp blockgränsen? Hur får vi till en samverkan över blockgränsen?”

 

Skavlan om att skylla på varandra och vem som tog beslutet

”Ytterst är det någon som ska föreslå och fattar beslut. Jag skulle kunna ha avgått också som statsminister, begärt entledigande som det heter. Det skulle jag kunna ha gjort.”

 

Här har du hela Skavlanprogrammet.

 

Jag får några frågeställningar i mitt huvud:

  • Vad hade hänt om Sverigedemokraterna hade röstat med Socialdemokraternas budget? Hade det varit ok då?
  • Är statsministerns ansvar att ta kontakt med och fråga de andra partierna om samarbete och inget mer?
  • Om ingen ska skylla på andra, vad kallas det då när statsministern säger: ”Jag tog kontakt men de sa nej!”

Vilka frågor funderar du på efter en sådan här intervju?

%d bloggare gillar detta: