För drygt ett tag sen läste jag en artikel som frågade sig om Facebook skulle ersätta e-posten som det snabbaste och mest bekväma sättet att kommunicera, framförallt business to business. Jag märker själv att jag använder direktmeddelanden på Facebook nästan lika ofta som jag mailar. Iaf om jag inte kan e-postadressen i huvudet eller vet om att den kommer automatiskt om jag börjar skriva namnet. Det är lättare att söka i Facebook och därmed hitta rätt kontakt. Mark Zuckerberg sa ju från början att FB-chatten var ett ”nytt modernt meddelandesystem”. 

Och lite kan jag väl hålla med. Mina söner mailar väldigt sällan, bara när de blir uppmanade av någon i min generation. De sms:ar, skypar och använder andra snabbare kontaktvägar än mail. Många i den unga generationen tycker att e-post är för formellt. Ungefär som vi reagerade för ett antal år sen när vi först började skicka meddelande via våra datorer. Kommer ni ihåg när faxen kom?

faxDet finns säkert ett och annat kontor som har kvar en gammal fax i något hörn om det skulle behövas. Jag vet att det är en del som fortfarande faxar via sina skrivare. Med största sannolikhet skulle mina söner (19 och 21 år) inte ha en aning om vad en fax är om jag frågade dem. På 80-talet var det ju ett måste. Jag kommer ihåg hur glada vi var när vi ibland kunde undkomma snigelposten och snabbare få fram våra dokument till kunder och leverantörer.

E-post ersatte så småningom faxen. Internet blev snart självklart på alla kontor och marknadsförare började förstå att e-postmarknadsföring var de nya faxutskicken. Jag tror ju att vi ständigt utvecklar och förändrar våra sätt att kommunicera, så frågan är:

Tar Facebook över e-posten snart?

Kanske inte e-posten försvinner över en natt, men medge att vi blandar och ger hur vi kommunicerar med våra kunder och leverantörer, beroende på vilken relation vi har med dem. Det finns undersökningar som visar en nedgång i de flesta åldrar, att vi skickar allt färre meddelanden via e-post. Titta i din egen inkorg, hur ser det ut? Jag märker att det är mer och mer nyhetsbrev, reklam och skräpbrev och allt mindre direkta meddelanden.

Fortfarande är de mer formella meddelandena kommunicerade via e-post. Ungefär som snigelposten var i förhållande till e-post tidigare. Jag undrar ju bara vad kommer sen? Hur anpassar vi oss efter det?

Vad tror du? Är e-posten på väg ut precis som faxen var för ett antal år sen?

%d bloggare gillar detta: