Igår morse läste jag ett citat på Facebook som berörde mig. Det berörde mig för att jag reagerar så starkt när vänskap inte blir det vi trodde att det skulle bli och hur lätt det är att förlora vänner, som du trodde att du hade. Så här löd citatet:

”It´s been said that everlasting friends go long periods of time without speaking and never question their friendship. These friends pick up phones like they just spoke yesterday, regardless of how long it has been or how far away they live, and they don´t hold grudges. They understand that life is busy ande you will always love them. ”

Precis som i ett förhållande handlar det om ett givande och ett tagande. Men det handlar också om förtroende – där båda parter vet vad som gäller. Du kan aldrig kräva att någon ska älska dig i ett förhållande, du kan bara älska själv och vara generös. Det är samma sak i vänskap, du kan aldrig kräva att någon ska vara din vän och finnas där för dig. Du kan bara finnas till själv och ställa upp när du kan och du märker att det behövs.

Blommor från vän sedan länge - det uppskattade jag.

Blommor från vän sedan länge – det uppskattade jag.

Blommor från en vän vid ett oväntat tillfälle betyder mer än vad vi kan föreställa oss. Jag blev oerhört rörd, Tack för det Kerstin.

 

Men, det måste också vara så att om du vid något tillfälle inte kan vara där för din vän, ska det inte hållas till din nackdel vid ett senare tillfälle. Frågan är: Hur många gånger ska du ge utan att få tillbaka? Det kan ju bara du avgöra, och vad är det du vill ha tillbaka?

Jag har vänner som jag ringer till kanske mindre än två gånger per år. Så har det varit i många år när vi har varit i ofas när det gäller barn, karriär och var vi fysiskt bor. Men så fort vi hör av varandra är det pur glädje och kärlek. ”Ohhh, vad jag är glad att göra av dig.” Sen känns det som om det var igår vi pratade.

Tyvärr har jag också haft vänner där jag har fått kommentaren: ”Vilken tur att du hörde av dig, jag skulle se hur lång tid det tog innan du tog kontakt.” För mig är det helt obegripligt. Vi är olika och vi agerar olika, vill någon ha kontakt med mig finns det massor av sätt att sträcka ut handen och säga – ”Du, jag saknar dig, kan vi mötas.?”

De närmaste fyra dagarna kommer min blogg vara fylld av vänskap och upplevelser. Vi har vänner här på besök, goda vänner. Och över påsken ska vi åka till Miami och Key West tillsammans. Ni har möjlighet att få vara med på vår resa – där generositet flödar, det är högt till tak och helt prestigelöst – sann vänskap helt enkelt.

%d bloggare gillar detta: