Igår skrev jag om att det är möjligt att använda Sociala Medier för att nå det du vill. Även om Beyonce och Tommy Nilsson har helt andra förutsättningar än vad jag har. Det betyder bara att vår marknad är olika och nätverken likaså.  Det är ändå en del av vår vardag och borde därför ingå i våra ungdomars utbildning. Vi lärde oss att programmera Basics för trettio år sedan, även om ingen använder det programspråket längre, men det har tagit oss dit vi är idag.

Vår och Sommar 2013 284

Som vår värld ser ut idag borde våra ungdomar tidigt få lära sig att tala digitalt och socialt likväl som muntligt och skriftligt. Mina tidigare inlägg om nätvandrande istället för nattvandrande är ett led i att utbilda våra ungdomar i hur vi beter oss online, och vilka konsekvenser våra kommentarer och bilder kan få för vår framtid.

Nyare undersökningar visar att Sociala Medier används i våra utbildningar. Filmer från Youtube, wikis och artiklar är viktiga ingredienser i ett modernt klassrum. För mig är det helt självklart. I mina föreläsningar använder jag ofta Youtubeklipp och skärmdumpar eller länkar till citat och undersökningar som bekräftar vad jag säger eller skriver.

Ständigt närvarande

Vi är sociala varelser och sättet vi kopplar ihop oss och delar med oss är här för att stanna. Idag, söndag, när jag skriver tisdagens inlägg, spelar VSK Bandy hemma i Sverige SM-final mot Sandviken. 70 bussar åker till Friends Arena för att supporta Västeråslaget. Jag befinner mig på andra sidan Atlanten och fem timmar efter, men kan ändå ta del av vad som sker just nu. Bl.a. kunde jag ta del av följande känslosamma tal.

Just nu leder Sandviken med 2-1 i andra halvlek. Många av mina vänner är på plats och jag får ständigt uppdateringar via bl.a. Facebook. Men för att återgå till ämnet, vi lever i den här digitala, sociala världen – här och nu. De fem största kanalerna har tillsammans över 2 miljarder användare.

Smartphonesanvändare kollar sin Facebookstatus flera gånger per dag och över 80% kollar sina Sociala Mediekanaler redan 15 minuter efter att de vaknat, dagligen.

SMharforattstanna

Mobbning och trakasserier sker även utanför nätet. Inte har vi tagit bort skolkorridorer och toaletter för det – vi kan inte ta bort kanalen, bara lära ut hur vi ska bete oss. Kanske Facebook försvinner och andra kanaler tar över, kanske vi byter ut begreppet Sociala Medier, men vi kommer fortsätta att dela med oss och koppla ihop oss över hela världen.

Att vara säker online

Något många oroar sig för är integritet, säkerhet och att kunna vara privat. Kanske ännu en stark anledning att lära ut hur vi ska bete oss. Om allt sparas, arkiveras och finns ”för alltid” finns det ännu större anledning att lära sig mer om vad jag själv kan påverka och vad jag inte kan påverka. Att hålla sig helt borta verkar vara en gammalmodig inställning. Jag vill förstås att nätet ska vara så säkert som möjligt, både för mig och för dig. Då måste vi kunna mer.

Om jag kan ta del av vad som händer med VSK i bandyfinalen just nu, tänk då hur alla elever skulle kunna ta del av vad som händer i klassrummet fast de är hemma med snuva. (Ja, jag förstår att är du sjuk så är du sjuk, men ibland är vi på väg att bli friska men behöver ännu en dag hemma).

Närvarande på distans

I mitten av februari var jag Social Medieredaktör för ett event som tog plats på Aros Congress Center i Västerås. Jag skrev på Facebook och Twitter vad som hände precis där och då, fast jag befann mig här, där jag är nu, i South Carolina USA. Via Skype gick det alldeles utmärkt. Ingen som följde vår rapportering hade en aning om att det var en person många tusen mil bort som skötte rapporteringen.

Att lära ut hur vi använder Sociala Medier och hur vi beter oss online är att förbereda våra unga för framtiden. Fler och fler företag väljer att rekrytera direkt online, via LinkedIn eller andra liknande nätverk. Jo, det är viktigt att vi är medvetna och uppdaterade. Jag kan inte nog understryka det.

Tillrättalagt eller autentiskt?

Visst kan det vara tråkigt att ”alltid bete sig politiskt korrekt”. Men vem har sagt att du behöver det? Att det du gör och det du säger kan spridas i lavinfart kan vi förstå. Men kan du stå för det du gör är det ingen fara. Jag visar flera av mina sidor online. Även mina mindre smickrande sidor. I en anställningsintervju får jag ändå alltid frågan: ”Vilka är dina svaga sidor”. Vi har dem alla…

 

 

 

PS – tyvärr vann Sandviken med 5-4  DS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggare gillar detta: