Många som jag möter är fortfarande motståndare eller åtminstone avvaktande till att ha ett konto på  Facebook för att de är rädda att förlora sitt privata jag. Och också för vad som sparas för att andra att hitta om tio år.

Jag kan förstå en del av oron – det handlar som det mesta annat som egentligen är bra, som genforskning t.ex. – i händerna på ”fel” individ eller organisation kan det skapa skada. Men utan att vi vågar prova och ge oss ut i det okända sker heller ingen utveckling.

En sak är säker, ju mer vi vet, ju bättre beslut kan vi ta och ju bättre kan vi skydda oss mot det som vi är rädda för ska hända. Därför är det bl.a. viktigt att veta en del saker om vad som kan delas och vad som inte kan delas på Facebook.

Personligen har jag ställt in så att min vänlista kan ses av bara mig själv.

privatOnlyMe

 

Men titta bara på de tre vännerna som ligger bakom rutan för inställningar. Vän Adamsson har över tusen vänner. Vän Bertilsson kan vi bara se gemensamma vänner med. Vän Danielsson har några färre, 264 vänner.

Jag vet ju inte vilken inställning vän Adamsson och Danielsson har, det kan vara helt offentligt, men det kan också vara så att vänner kan se vänner. Men vän Bertilsson, har samma inställning som jag har – Bara jag/Only me. Så även om du har ställt in på bara dig kan vem som helst se era gemensamma vänner. Det betyder att du kan se ett utkast av den personens vänner, även om du inte kan se alla.

 

(nästan) Alltid ursprunget som avgör

Det är precis som dina statusuppdateringar – det är ursprungsinlägget som avgör vem som kan se hela flödet. Så även om du alltid bara har för dina vänner när du gör ett inlägg i din egen timeline, kommenterar du på ett inlägg som från början var offentligt, blir din kommentar också offentlig.

Med listan av vänner är det likadant. Dina vänner avgör själva hur mycket av vänlistan som kan ses på deras egen facebooksida. Så det betyder att du syns för alla som går in på en öppen profils vänlista. Din vänlista är alltså inte säkrare än den inställning som dina vänner har valt.

Och som ni ser, väljer vi väldigt olika.

 

Facebook är till för att dela, prata och koppla ihop sig

Det är också Facebooks avsikt. De vill att det ska vara lätt att hitta nya kontakter, koppla ihop sig och byta erfarenheter, bilder, filmer och kommentarer. Transparens är vad det alltid handlar om på nätet.

Jag kommer tillbaka till mitt mantra, publicera bara sådant som du kan stå för klockan åtta en fredagkväll på TV4 eller annan kanal när bästa programmen går. Tål det du publicerar syn? Sen kan vi alltid själva göra det svårare om vi vill.

I min värld så har jag nästan alla mina inlägg helt offentliga. Däremot är min vänlista bara för mig – av den enkla anledningen att det åtminstone inte ska gå att hitta andra som inte vill bli hittade genom mig. Men det jag själv publicerar, det är upp till mig.

Dela gärna med dig av egna erfarenheter om integritet och privata intrång.

%d bloggare gillar detta: