Där jag bor nu, Columbia – South Carolina – USA, kommer sopbilen tre gånger i veckan. Jag vet, det låter sanslöst. På tisdag kommer den vanliga sopbilen och tömmer ”gröna” tunnan, ni vet den där allt vanligt skräp hamnar. På tisdag kommer de och hämtar trädgårdsavfall med annat stort och skrymmande, som t.ex. gamla möbler eller nedknackat kakel eller… Och på fredagar kommer de och hämtar återvinningsmaterial som wellpapp, petflaskor och glas. Visserligen håller jag med om att det säkert inte finns något land som åker så mycket bil som USA – men ändå.

Dessutom så tar brevbäraren med sig kuvert som jag vill posta, om de är frankerade rätt. Jag fäller bara upp den ”röda flaggan” på brevlådan så vet han att det är dags att stanna och plocka upp post från mig. När jag dessutom har skaffat mig ett konto online och beställt etiketter kan jag lätt printa mina egna frimärken med rätt valör, som jag sedan blir debiterad för. Inga extra turer i bilen till posten eller brevlådan. (Vet ni hur länge jag brukar ha opostade kuvert i handväskan eller bilen som jag glömmer att posta?)

Vi pratar ofta i Sverige om att det är de små sakerna som gör skillnad. Vi pekar gärna finger åt andra och tycker att vi är ganska duktiga på att vara miljömedvetna. Men jag vet inte jag… Är det inte bättre att en stor lastbil åker runt och lastar allt skräp än att vi alla åker till återbruket? Om det kostar mer? Kanske, för det krävs fler personer i anställning. Kan det kanske vara värt priset för att göra ännu en liten sak för miljön?

Min egen fundering är om de pratar om de här små sakerna på G8-mötena när de ska diskutera miljö. Jag menar, om vi kunde få ta del av alla länders ”små saker” kanske det skulle göra stor skillnad globalt. Jag bara tänkte lite…

%d bloggare gillar detta: